První sluneční paprsky aneb jaké potraviny chrání naši pokožku zevnitř?
Je obecně známé, že je potřeba se chránit před škodlivými vlivy UV záření. Dnes už k této oblasti ochrany zdraví přistupujeme celkem zodpovědně a s příchodem jara i léta vyrážíme na slunce nebo k vodě vybaveni nejrůznějšími ochrannými pomůckami. Chránit se ale nemusíte jen zvenčí. Existuje i řada potravin bohatých na důležité antioxidanty, které byste právě teď rozhodně měli do vašeho jídelníčku zařadit. Zajistíte si tak ochranu i zevnitř.
Ovoce a zelenina je základ
Zářivě výrazné barvy ovoce a zeleniny způsobují přírodní barviva a antioxidanty, například karotenoidy. Ideální jsou druhy v červené a oranžové barvě, ve kterých hraje hlavní roli lutein nebo lykopen. Najdete ho zejména v rajčatech či melounu. Tento antioxidant je pro tělo nejvíce využitelný při tepelné úpravě, proto si dopřejte rajčatové protlaky a podobně upravená rajčata. Nezapomeňte ani na pravidelné popíjení rajčatové šťávy. Vaše pokožka bude lépe chráněna proti spálení sluníčkem. Rovněž je důležitý betakaroten, který hojně najdete v mrkvi, červených paprikách, meruňkách a dalších podobně barevných plodech.
Mořské plody a ryby
Ochranu před volnými radikály zajistí také dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin. Ty najdete mimo jiné také v rybách a mořských plodech. Alespoň dvakrát týdně si dopřejte tučnější rybu. Na dovolenou u moře navíc takové pokrmy zcela jistě patří, proto využijte jejich čerstvost a maximální využitelnost pro organismus.
Listová zelenina a zelený čaj
Pokud máte rádi čaj v jakékoliv podobě, jistě si ho neodpustíte ani přes léto. A je to dobře. Zejména zelený čaj je pro tohle období ideální, už jen proto, že má pro tělo ochlazující tendenci. Navíc obsahuje polyfenoly, silné antioxidanty chránící před volnými radikály. Zelený čaj je také skvělý zastudena – připravte si z něj chutnou limonádu společně s mátou, citronem a kapkou medu.
Bohaté na antioxidanty a další zdraví prospěšné látky je také listová zelenina. Dopřejte si proto pravidelně kapustu, špenát, různé druhy salátů apod. Tato zelenina má protirakovinné účinky, chrání srdce, cévy a rovněž bojuje proti volným radikálům.
Doplňujte vitamín E
Tento vitamín patří mezi silné antioxidanty, pomáhá odbourávat škodliviny z těla a zahrnuje v sobě dvě biologicky aktivní skupiny látek – tokoferoly a tokotrienoly. Antioxidační aktivitu mají zejména tokoferoly. Vitamín E najdete hlavně v rostlinných potravinách, jsou to například mandle, kešu ořechy, olivový olej nebo slunečnicová semínka. Vysoké množství obsahují vlašské ořechy a buráky. Dobrým zdrojem je ale také hrášek, mrkev, špenát nebo i rajčata. Z živočišné skupiny potravin najdete vitamín E ve vejcích, v játrech nebo také v králičím mase. Kromě toho, že tento antioxidant ochrání vaši pokožku před nepříznivými vlivy slunečního záření, budete díky jeho dostatku mít také krásné nehty a vlasy.
Zdroje: www.vimcojim.cz, www.prokondici.cz
Autor: Veronika Matoušová