Poznejte léčivou sílu řepné šťávy!
Řepa je u nás pěstována poměrně ve velké míře a většinou je také spojována s krmením pro zvířata. Řepy existuje několik druhů - červená, červená s bílými proužky, žlutá nebo bílá. My vám představíme tu, která má pro lidský organismus největší význam – řepu červenou.
Zmínky o červené řepě můžeme objevit již ve starověku. Původem pochází ze severního pobřeží Středozemního moře. Řepa se může konzumovat jak syrová, vařená, zavařená nebo ve formě vylisované šťávy. Řepná šťáva má velký obsah tělu prospěšných látek a proto je velmi doporučovaná.
Jaké látky červená řepa obsahuje?
- minerální látky - sodík (až 50 %), draslík (5 %), hořčík, vápník
- dále zinek, železo, selen, jód, mangan, fluor, kobalt, lithium, vanad - tyto prvky společně podporují také tvorbu inzulínu, ostrost zraku a chrání srdce před infarktem myokardu
- vitamín B, provitamín A
- cukry - hlavně sacharózu - z tohoto důvodu je nutné diabetikům snížit celkovou denní dávku!
- pektin - látka podporující vylučování cholesterolu, olova, ale i radioaktivních látek z těla
- chlor - má funkce čistícího prostředku v těle - zejména pro ledviny, játra, žlučník a lymfatický - mízní systém
- betain - jde o bílkovinu, která působí jako přírodní cytostatikum, tudíž bojuje proti rakovinným onemocněním
- antokyany - barviva, přispívající k pevnosti kapilár a bojující proti vysokému krevnímu tlaku
- kyselinu šťavelovou - i když se v řepě vyskytuje pouze v malém množství - POZOR, červenou řepu by neměli konzumovat lidé s močovými kameny!
Účinky červené řepy na zdraví
- bojuje proti rakovině - dle průzkumů na zvířatech, kterým byla podávána šťáva z červené řepy se skutečně snížily příznaky rakoviny až o 20 % než u těch, kteří šťávu nepožívali
- podporuje tvorbu krve - červených krvinek a rozpouští tromby
- je vhodná při žlučových kamenech - jelikož je žlučopudná
- celkově zlepšuje trávení
- hojí hemeroidy, zlepšuje vyprazdňování stolice
- obnovuje poškozené buňky - např. po alkoholismu či drogové závislosti
- má antirevmatické účinky
- bojuje proti únavě
- upravuje poruchy menstruace a hormonální změny v období klimakteria
Příprava šťávy z červené řepy
- nejlepší příprava je za pomoci odšťavňovačů
- na posílení jater se doporučuje šťávu smíchat ještě s ½ svazkem petrželky, 3 listy hlávkového salátu, 3 malými mrkvemi, 1 polévkovou lžící chlorofylového nápoje a 1 malou lžičkou česnekového extraktu a následně promixovat asi 1 minutu
- nejvhodnější je společná konzumace řepné a mrkvové šťávy, kdy poměr řepné šťávy postupně zvyšujeme
Několik upozornění při konzumaci šťávy z červené řepy:
- ze začátku se doporučuje řepnou šťávu ředit s vodou nebo jinou zeleninovou šťávou např. mrkvovou
- jestliže byste z kraje vypili koncentrované nebo větší množství řepné šťávy, můžete se vystavit jejímu silnému účinku, který se může projevovat nevolností nebo točením hlavy (u některých lidí totiž nedokážou játra koncentrovanou šťávu zpracovat!)
Užívání šťávy z červené řepy
- preventivně se doporučuje 1 - 2 sklenice za týden
- v případě onemocnění je vhodné požívání 1 sklenice denně
- šťávu z červené řepy se doporučuje pít dlouhodobě
Máte s užíváním červené řepy nějaké zkušenosti a popř. tip čím šťávu ještě obohatit?
Autor: Alena Mrákotová