Meruňky - ochrání nás před slunečním zářením?
Meruňky patří mezi ovoce, po kterém s chutí sáhnou dospělí i děti. Přestože jsou dost sladké, dopřát si je můžeme v hojném množství. Díky vysokému obsahu vitaminu A a jeho provitaminu betakarotenu skvěle slouží jako vnitřní ochrana proti slunečnímu záření, a to je v létě obrovským přínosem.
Meruňky jako zásobárna důležitých vitamínů
Meruňky patří mezi nejzdravější ovoce vůbec, jsou plodem meruňky obecné a v našich podmínkách dozrávají během celého léta. Dužnina meruněk obsahuje velké množství vitamínů, stopových prvků a minerálních látek. A protože jsou chudé na kalorie (48 kcal/100 g), mohou je bez obav konzumovat i ti, kteří si musí hlídat váhu a jsou na redukční či jiné dietě.
Pokud jde o vitamíny, nejzásadnější je obsah provitamínu A, vitamínů skupiny B a vitamínu C. Meruňky jsou zdrojem železa, hořčíku, draslíku, vápníku, fosforu, mědi a manganu. Dále jsou bohaté na alkalické minerální soli, díky čemuž vyvolávají v těle zásaditou reakci.
Meruňky mají výrazné účinky na naše zdraví
- snižují hladinu cholesterolu
- pozitivně ovlivňují sliznici plic (informace hlavně pro kuřáky)
- působí proti únavě
- posilují imunitu
- zlepšují astma
- posilují pokožku, vlasy a nehty
- mají omlazovací efekt
- zvyšují vitalitu
- mají protistresový účinek, pomáhají k psychické pohodě
- podporují krvetvorbu a zlepšují krevní obraz
- odbourávají tuky
- zlepšují zrak
- pomáhají při nespavosti
- působí proti zácpě
- urychlují hojení jizev
- zvyšují odolnost proti infekcím
- pomáhají při ekzémech
- doporučují se při chronickém zánětu sliznice hltanu a zánětu vedlejších dutin nosních
- jsou dobrým zdrojem proteinů
Meruňková kúra
Meruňková kúra je naprosto jednoduchou záležitostí. Po dobu 15 dní se konzumuje půl kilogramu čerstvých meruněk, a to nejlépe na večeři.
Pokud trpíte anémií a chcete podpořit krvetvorbu, zařaďte do jídelníčku hlavně sušené meruňky, ty obsahují železa mnohem více než meruňky čerstvé. Výsledky při pravidelné konzumaci budou překvapující jak pro vás, tak pro lékaře. Je třeba dát pozor, sušené meruňky bývají často ošetřeny sířením (pro lepší trvanlivost), proto je před konzumací proplácheme vřelou vodou.
Meruňky v kuchyni
Použití meruněk v kuchyni je opravdu pestré. Čerstvé se hodí k samotné konzumaci, k výrobě nepečených dortů a dezertů, k přípravě zmrzliny. Vyrábějí se z nich kompoty, marmelády, džemy, sirupy i džusy. Zpracovávají se také na výborný meruňkový likér, vhodné jsou k plnění (knedlíky, koláče, listové kapsy apod.). V indické kuchyni se meruňky podávají i naslano, hodí se jako příloha ke grilovanému či pečenému masu.
Vnitřní ochrana před sluncem - meruňky jsou jistotou
Pojídáním čerstvých potravin s vysokým obsahem karotenoidů, v čemž meruňky společně s mrkví, mangem a batáty hrají prim, zajístíme tělu vnitřní ochranu proti slunečnímu záření. pokožka bude méně náchylná ke spálení a opálení bude krásně zlatavé.
Kromě stravy bohaté na betakaroten je třeba tělu dodat dostatek vitamínu E, ten je nezbytný pro zdravě vypadající pleť. Vitamín E opět ve velkém obsahují právě meruňky, dále pak jablka, broskve, meloun a slunečnicová semínka.
Foto: Pixabay.com
Autor: Michaela Chylková