Začíná období zánětů močových cest
Venku se otepluje, což je zjara poměrně zrádný fakt. Mnohdy díky naší touze po sluníčku dochází k našemu vlastnímu prochlazení. S tím často dochází i k velmi nepříjemné nemoci - zánětu močových cest.
Zánět močových cest se v převážné většině stane kvůli bakteriální infekci. Příčinou jsou přemnožené střevní bakterie, hlavně Escherichia coli, které se běžně vyskytují v zažívacím traktu. Tady jsou prospěšné, ovšem pokud se usídlí v močové trubici, případně následně ve vyšších částech močových cest, nastává problém.
Druhý způsob, jak se lze dopracovat k zánětu močových cest, je cesta přes krevní řečiště. Toto je ale méně častý způsob, který se vyskytuje převážně u jedinců s oslabenou imunitou a u chronicky nemocných.
Příznaky zánětu močových cest
- bolest v podbřišku
- časté nucení na močení
- pocity pálení a řezání při močení
- zvyšující se bolestivost na konci močení
- zvýšená teplota, třesavka
- tupá bolest v bederní oblasti
- zkalená moč
- krev v moči
Co podporuje rozvoj zánětu močových cest
- prochlazení, sezení na studeném povrchu
- drobná poranění při pohlavním styku
- špatná intimní hygiena
- zbytečně dlouhé zadržování moči
- ledvinové kameny
- zúžená močová trubice
- diabetes
- stav, kdy i po vymočení v močovém měchýři zůstává zbytek moči
- u žen těhotenství
- u mužů onemocnění prostaty
Léčba zánětu močových cest
- cílená antibiotická léčba
- příjem vyššího množství tekutin (minimálně 2,5 litru), což je současně i prevencí tohoto onemocnění
- urologické bylinky na čaj, brusinky, speciální probiotika
- teplé krytí zad, teplo na nohy
- horké koupele s heřmánkem
- klidový režim
Zánět močového měchýře patří k častému onemocnění, kvůli kterému lékař vždy nasazuje antibiotika. Věnujte proto péči prevenci, je to příjemnější než se posléze zbavovat následků. Do prevence patří zejména ochrana před prochladnutím (nesedání na studenou zem, převlékání mokrých studených plavek do suchých, teplé oblékání v bederní oblasti), dostatek tekutin, a také močení po pohlavním styku, čímž se vyplaví bakterie.
Foto: Pixabay.com
Autor: Jitka Suchánková