Brokolice chrání proti rakovině
Jistě není pro naše čtenáře novinka, že brokolice patří mezi ty potraviny, které mají na naše tělo pozitivní účinky. Proč je ale tak zdravá a jak našemu tělu vlastně pomáhá? .
Jedná se o potravinu, která zabraňuje vzniku různým onemocněním, která jsou spojena se zažíváním. Chrání trávicí ústrojí a žaludek proti zánětům, vředům a dokonce i rakovině žaludku. Stoprocentní brokolicová ochrana před rakovinou neexistuje, ovšem je to dobrý způsob jak pozdějším nemocem předejít.
Tyto příznivé účinky jsou přímo potvrzené řadou vědců. Celé zkoumání je ovšem postavené na základech pravidelné konzumace brokolice, a to alespoň po dobu dvou měsíců. Příznivé účinky proti rakovině byly pozorovány u celé skupiny brukvovité zeleniny, kam patří květák, kapusta a kromě brokolice ještě zelí. Tato skupina zeleniny je bohatá na látku, která se nazývá sulforafan. Jedná se o vysoce účinnou látku proti rakovinotvornému bujení. Samotná brokolice je zdrojem mnoha vitamínů (jako B1, B2, C, E) a minerálních látek. Obsahuje beta karoten, kyselinu listovou a zajímavostí je, že má v sobě daleko více vitamínu C než citrusové plody.
Je ovšem nutné, dbát na správnou úpravu brokolice, aby se v ní důležité látky zachovaly. Nejvhodnější příprava brokolice je její vaření v páře, protože pokud se brokolice dlouho vaří, ztrácí svou výjimečnou chuť a stane se z ní blátivá hmota. Tepelným upravováním se pozitivní účinek zeleniny oslabuje a celá snaha tak přijde vniveč. Tento fakt platí samozřejmě i při úpravě jakékoli jiné zeleniny. Na přípravu dušené brokolice vám postačí jen pár minut a oběd je takřka hotový.
Původní výskyt brokolice je situován na místo dnešní Itálie. Odtud se kvapem rozšířila do celé Evropy. Její využití je velmi široké, avšak u nás se využívá hlavně do polévek, dále jako hlavní jídlo, tedy dušená brokolice a posléze jako příloha k masu. Nápadně připomíná chuť květáku, ale brokolice je daleko lahodnější a jemnější.
Ještě tu máme velmi pozitivní zprávu pro muže, která se týká onemocnění prostaty. Bylo vědecky zjištěno, že při konzumaci brokolice či květáku, je pravděpodobné, že u nich k tomuto onemocnění nedojde. Informace sice potvrzeny ještě nebyly, ovšem celá věc je ve stádiu zkoumání a následnému potvrzení. Každopádně pánové a dámy, konzumací brokolice či květáku nic nezkazíte.
Máte rádi brokolici? Jak si jí nejčastěji dáváte?
Autor: Jana Mokošová