Tajemství zeleného čaje
Pití dobrého zeleného čaje je požitkem a radostí zároveň. Zelený čaj dodává energii a pomáhá všem, kteří studují nebo pracují dlouho do noci. Archeologické nálezy ukazují, že čaj se pije už téměř 5 000 let, a že Indie a Čína byly první dvě země, kde se začal čaj pěstovat. Zelený čaj se používal a používá v tradiční medicíně v Indii, Číně, Japonsku a Thajsku v nejrůznějších případech od zastavování krvácení a zlepšování hojení ran přes snižování horečky, snižování krevního cukru až po zlepšování trávení.
Pěstování - Čajovník je stále zelený keř se silnými zebrovanými listy. Z původního čajovníku (Camellia siennesis) bylo vyšlechtěno mnoho kultivarů a pěstování a výroba čaje se rozšířila do celého světa. Surovinou pro výrobu čaje jsou čajové lístky, které se sbírají čtvrtým rokem od výsadby a produkce trvá zhruba třicet let. Sběr se většinou provádí ručně a sbírají se mladé výhonky s třemi až pěti lístky. Různým způsobem zpracování sebraného listu lze získat různé druhy čaje.
V zelených čajích naleznete pouze nefermentované čajové lístky. Ihned po tom, co jsou lístky utrženy, musí se zahřát, aby nezačal fermentační proces. Zahřívají se buď na kovových pánvích nebo tradičně v Japonsku se prohřívají párou a poté se suší a svinují.
Čaje polozelené jsou již částečně fermentované. Po sklizni se v lístcích, které mají částečně narušené okraje započne proces fermentace, který je po určité době přerušen prudkým zahřátím stejným jako u čajů zelených.
Jaké látky se nacházejí v zelených čajích?
Nefermetovaný a neoxidovaný čaj obsahuje několik tisíc různých látek, z nichž mnohým jsou připisovány příznivé účinky na lidský organismus. Mezi tyto látky patří především polyfenoly, flavonoidy, katechiny, kyselina askorbová, karoten, vitaminy C, B1, B2, B5, B7, B10, fluorid, drslík, sodík, vápník, magnezium, stroncium, měď, nikl, zinek, mangan, molybden, fosfor, železo, enzymy a dále si zelený čaj zachovává účinné látky jako jsou kofein, třísloviny, éterické oleje a mnohé další látky.
Pro koho je zelený čaj vhodný a pro koho vhodný není?
Je velice vhodný pro sportovce jak studený tak teplý nálev. Dobře osvěží a poskytne lepší výkonnost a posílení vitality. I během těhotenství se doporučuje pít zelený čaj pro jeho obsah železa, zinku a mědi. Je dokonce žádané, aby těhotná žena vyměnila kávu za zelený čaj. Pomáhá i ženám v menopauze, kdy dodává tělu nezbytné vitamíny a stopové prvky.
Není vhodný pro osoby s ledvinovými potížemi pro poměrně vysoké množství draslíku. Zelený čaj by neměli pít ani lidé s alergií na kofein. A také není vhodný pro malé děti.
Účinky zeleného čaje
- posiluje koncentraci a duševní výkonnost
- působí proti depresím
- proti vzniku revmatizmu
- proti vzniku zubního kazu – zelený čaj obsahuje fluor v přirozené podobě, který působí na bakterii, která vytváří zubní kaz, a proto je dobré pít jeden šálek čaje po každém jídle
- polyfenoly obsažené v čaji preventivě působí proti vzniku srdečních onemocnění a rakoviny
- antioxidanty chrání před vznikem rakoviny a ovlivňují proces stárnutí
- tanniny (skupina jednoduchých a složených fenolů) zmírňují žaludeční obtíže a mají uklidňující efekt na centrální nervový systém, čímž působí proti účinkům kofeinu
- kofein odstraňuje únavu a odvodňuje organismus
- pomáhá při snižování nadváhy
- snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi
- zbavuje tělo jedů
- posiluje kosti
A jeden tip ode mne na závěr. Zkuste určitě pravé sypané zelené čaje namísto sáčkových. Můžete je zakoupit např. v čajovnách, kde vám zkušený čajovník pomůže nejenom s výběrem čaje, ale navíc vám čaj i správně a chutně připraví.
Jak často pijete zelený čaj vy ?
Autor: Blanka Barešová