Neničte krájením vitamíny, použijte keramický nůž
Mnoho domácností vlastní několik ocelových nožů, různých velikostí a typů. Asi každý z nás zná případ, kdy sáhneme po noži, chceme si cosi ukrojit, ale krájení se spíše podobá "žužlání". Tento častý problém může být vyřešen, protože se na trh dostaly nože ze speciálního materiálu, které vydrží nejen podstatně dlouho stále ostré, ale také nedochází k ničení vitamínů a enzymů krájených potravin. Jde o nože keramické.
Z čeho je keramický nůž vyroben
- jde o směs keramiky a oxidu zirkoničitého (tato směs je maximálně odolná a tvrdá, ve stupnici tvrdosti je řadí dokonce k diamantu)
- prášek směsi se smíchá s dalšími přídavnými látkami a pod silným tlakem se směs formuje
- formovaný polotovar se vypaluje při teplotách mezi 1000 až 1600 °C a následně se nechává několik dní chladnout
- připravená čepel se pak brousí
Jak se krájením ničí vitamíny?
- nože z kovu a oceli zanechávají v potravinách mikročástice kovu
- při krájení ovoce a zeleniny vzniká silný elektrický článek, která nadále prochází celou tloušťkou dužniny ovoce a zeleniny a tím následně dochází k rozpadu vitamínů, enzymů a ostatních složek dokonce mnohem více než při samotném vaření!
K čemu jsou keramické nože vhodné?
Keramické nože zabezpečují kvalitní krájení i problematických lepivých potravin jako jsou např. sýry nebo vajíčko. Keramické nože jsou velmi tvrdé, ale pozor, zároveň křehké! Jejich použití je stejné jako u kovových nožů s výjimkou sekání, vykosťování nebo krájení tvrdých, zmrzlých potravin - hrozí poškození a zničení keramického nože!
Desatero výhod používání keramického nože
- neničí vitamíny, enzymy a ostatní cenné látky v potravinách
- potraviny vydrží daleko déle čerstvé
- nepřilnavá čepel zamezí, aby se na ni potraviny lepily
- nezanechává nepříjemné pachutě nebo zápachy v potravinách
- jsou tvrdé a ostré
- díky správně vyváženému těžišti se s nimi snadno manipuluje
- jsou lehké
- jsou odolné proti skvrnám, rzi a množení bakterií
- dlouhá životnost čepele
- nemusí se často brousit
Nevýhody keramických nožů
- poměrně vysoké pořizovací náklady
- křehkost - s noži se musí manipulovat velmi opatrně a zabránit tak např. pádu na zem, nůž by se mohl zlomit
- nedoporučuje se mytí v myčce, hrozí, že při nesprávném naskládání nádobí by mohlo dojít k uštípnutí čepele
- nože lze brousit jen ve specializovaných servisech
Zaujal vás keramický nůž, chtěli byste si nějaký pořídit a nevíte dle čeho poznat kvalitní keramický nůž? Poradíme vám.
Při objevení výhod a kvalit používání keramických nožů se bohužel na trh objevila spousta výrobců, kteří distrubuují ne příliš kvalitní keramické nože. Levnější nože jsou mnohem lámavější a nejsou pružné. Na co si dát tedy pozor?
- čepel nože by měla být označena logem výrobce
- výrobek by měl vlastnit atesty na zdravotní nezávadnost
- nůž by měl být v originálním balení s návodem na použití v českém jazyce
- výrobce by měl mít zajištěné poskytnutí zákaznického servisu
- na zboží se musí vztahovat záruční lhůta 24 měsíců
- na koupené zboží Vám musí být vystaven paragon
Jak by se mělo s keramickým nožem správně zacházet?
- rozhodně zabraňte jakémukoli pádu, ohýbání nebo lámání nože
- nůž skladujte buď v originálním balení nebo ve dřevěném stojánku na nože, nikdy ne mezi ostatními kovovými noži, mohlo by dojít k poškození keramického ostří
Máte s keramickými noži nějaké zkušenosti?
Autor: Alena Mrákotová