Dávejte pozor v čem a na čem vaříte!
Dnešní trend se nese v duchu propagované zdravé stravy s minimalizací tuků a solí. Abychom skutečně dbali na to, že si připravíme zdravou stravu bohatou na spoustu živin a minerálů, neměli bychom zapomínat na samotnou skladbu stravy, ale také na její přípravu. Kvalita nádobí ovlivňuje kvalitu připravované stravy.
Na současném trhu se nám nabízí rozmanité druhy hrnců, pánví, forem a pekáčů vyrobených z nejrůznějších materiálů (sklo, smalt, titan, teflon, keramika, …). Ne každý materiál je však pro přípravu masa, zeleniny nebo jiných jídel vhodný a navíc můžou některé působit dokonce toxicky nebo karcinogenně. Proto si zde uvedeme jednotlivé druhy materiálů, ze kterých je nádobí vyrobeno a pro jaké teploty je vhodné, aby se při vaření neuvolňovaly toxické látky.
Teflon
- tento materiál je velice oblíbený, jelikož je teflonové nádobí cenově dostupné, snadno se myje a výborně se na něm připravují rychlé pokrmy
- velkým plusem je, že na teflonu lze připravovat pokrmy bez tuku!
- tzv. polytetrafluoroethylen – teflon má velkou nevýhodu - jeli vrstva teflonu narušena nebo rozpálena více jak na teplotu 260 °C – začínají se uvolňovat toxické a karcinogenní látky
- teflonové nádobí používejte skutečně jen na rychlou přípravu pokrmů
- míchejte pouze pomocí pomůcek, které nepoškrábají povrch teflonu (dřevené vařečky, obracečky, …)!
- teflonový povrch myjte pouze jemnou houbičkou, nikdy ne drátěnkou!
- jestliže budete mít teflonový povrch poškozený, raději nádobí ihned vyhoďte!!!
Smalt
- patří mezi často používaný materiál, na povrchu má keramiku
- při nešetrném zacházení může popraskat, což způsobí, že se do pokrmu dostane část železa, které chuťově znehodnotí jídlo a zároveň zničí důležité živiny
- smalt má tu nevýhodu, že se musí častěji vyměňovat
Pocínovaná měď
- snese poměrně vysoké teploty (do 250 °C), v případě, že se ale tato teplota překročí, měď se začne tavit a může se dostat do potravin – protože je měď toxická, její požití vyvolá nevolnost, zvracení, průjem
- dlouhodobé používání a přetěžování teploty tohoto nádobí má za následek poškození jater
- toto nádobí nemyjte houbičkami s drsným povrchem a nenechávejte ho dlouho na rozehřáté plotně – předejdete tak jeho přehřívání
Hliník
- naštěstí už není tolik rozšířený jako dříve
- hliník je totiž jedovatý pro centrální nervovou soustavu
- tento materiál se však používá k balení potravin – dbejte, aby potraviny balené do alobalu nebyly příliš kyselé nebo slané!
Mikrokeramika
- má tzv.povrchovou úpravu Micro Ceramic
- pokrmy se na tomto nádobí nepřipalují, snadno se udržuje a myje
- při manipulaci můžeme používat kovové pomůcky
Ocel Inox
- jde o bezpečný materiál, který výborně reaguje na vysoké teploty
- zde se mohou též používat kovové pomůcky
- jde snadno omýt
Varné sklo
- vhodné je tzv. pyrexové sklo, které se může uplatnit ve vaření v mikrovlnné troubě
- nevýhodou skla je jeho křehkost a nízká odolnost teplotních změn (např. při potřebě zchlazení)
Litina
- dobře snáší vysoké teploty, ale v případě poškození hrnce se v něm můžou hromadit připečené potraviny, které jsou pro tělo toxické
- připálené jídlo by se nemělo seškrabávat, jelikož dojde ještě k většímu poškrábání
Titan
- je velmi oblíbené, odolné proti nárazu
- velice výborně rozvádí teplo, a tak se po jeho zahřátí může výkon sporáku snížit na minimum nebo úplně vypnout a dovařit pokrm bez energie
- vaření v titanu je zdravé, protože není potřeba tuku, a také úsporné
Nerez
- je charakteristická výbornou vodivostí a vysokou stálostí
- nevýhodou vaření v nerezu je, že se mohou rozpadat vitamíny, jelikož se pokrmy dotýkají kovu
- některé nerezové slitiny nedovolí potravinám se připéct a díky tomu, že se nedotýkají kovu nedochází k rozpadu vitamínů
Umělé materiály
- dnes velmi oblíbené silikonové formy a pekáče bohužel nejsou pro naše zdraví moc vhodné, veškeré umělé hmoty jsou více nebo méně jedovaté a rakovinotvorné!
- doporučuje se raději zůstat u klasických neporušených forem!
- jestliže budete z tohoto sortimentu vybírat, zaměřte se na výrobky od renomovaných firem, které mají vyhovující atesty
- výhodou umělých materiálů je jejich snadná údržba, nemusí se vymazávat tukem, díky vysoké vodivosti se pokrm upeče mnohem rychleji a forma nepohltí pach
Jaké nádobí je tedy nejlepší?
- dle tzv. ZKOUŠKY KLÍČIVOSTI obilných zrn vyklíčilo nejvíce v dřevěné a keramické misce
- nejlepšími materiály jsou sklo, keramika, dřevo, nepoškozený smalt, další přírodní materiály a i např. nejedovaté kovy – titan, nerez, litina, chrom, stříbro, zlato
- za nevhodné nebo méně či více závadné materiály je považován zinek, měď, cín a hliník
- používání nádobí, které je narušené a jeho celistvost má vliv na kvalitu pokrmů, se vyhněte!
Myslíte si, že má nádobí skutečně vliv na kvalitu připravovaného pokrmu? Na jakém nádobí vaříte vy?
Autor: Alena Mrákotová