Vegetariánství - život bez masa
Někdo pojem vegetariánství, o kterém bude v tomto článku řeč, nemůže ani slyšet. Pro jiného vyjadřuje celý jeho životní styl a nedal by na něj dopustit. Vegetariánství má mnoho odpůrců, na straně druhé má však také příznivce. Jaké jsou jeho klady a zápory?
V naší republice přece jen vegetariánství nepatří mezi zcela běžné zvyky. Ten, kdo nejí maso, je stále tak trochu vnímán jako „odlišný" (jemně řečeno). Lidé, kteří se tedy rozhodnou, ať již z jakéhokoli důvodu, nekonzumovat maso, to v našich podmínkách nemají jednoduché. Jen těžko se s chutí nají v některých restauracích či hotelech.
Vegetariánství a jeho druhy
Jak se dá vegetariánství definovat? Jde o typ stravování, při němž je vyloučena konzumace masa a živočišných výrobků. Podrobnějším pohledem je možné odlišit čtyři druhy:
- Ovo-lakto-vegetariánství: vyloučení konzumace masa i ryb, v jídelníčku jsou však zastoupena vejce, mléko a mléčné produkty
- Lakto-vegetariánství: vyloučení masa, ryb i vajec, jsou konzumovány mléčné výrobky
- Ovo-vegetariánství: povoluje vejce, vyloučeno je maso a mléčné výrobky
- Veganství: vyloučení konzumace jakýchkoliv výrobků živočišného původu
Důvody vegetariánství
K vegetariánství mohou člověka vést jakési „morální" pohnutky, lítost nad zacházením se zvířaty a nad jejich utrpením, či náboženské přesvědčení. U někoho se může jednat o znak jakési celkové životní filozofie - odporu proti konzumnímu způsobu života, někdo si s sebou tento naučený styl výživy nese od rodičů.
Důvody však mohou být i čistě zdravotní. Pravdou je, že lidské trávicí ústrojí není k častému trávení masa uzpůsobeno. Časté pojídání masa zatěžuje náš organizmus, přetěžuje ledviny a může vést k některým onemocněním (hypertenze, vysoká hladina cholesterolu, onemocnění srdce). Souvislost byla prokázána např. mezi pojídáním masa a rakovinou tlustého střeva.
Klady a zápory
Nejběžnějším argumentem pro vysvětlení přínosu vegetariánského stravování patří to, že konzumace masa s sebou nese celou řadu zdravotních rizik. Opravdu, vysoké množství tuku přispívá k obezitě, civilizačním onemocněním a je zdrojem cholesterolu. Ovšem běžná konzumace zejména bílých druhů masa a ryb lidskému tělu prospívá.
Mnohdy však můžeme slyšet z úst odborníků, že konzumace masa je pro lidský organizmus velmi důležitá. Maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin a obsahuje esenciální aminokyseliny, které je nutné tělu dodávat.
Ideální tedy je zařadit kvalitní maso a mořské ryby do jídelníčku minimálně třikrát týdně. Maso by mělo být čerstvé a libové. Vše je však spíše otázkou vaší chuti a celkové životní filozofie.
Uvažovali jste někdy o vegetariánství? Jak často máte rádi maso a dokázali byste jej ze svého jídelníčku zcela vyřadit? Znáte někoho, kdo se takto stravuje? Jaké obtíže mu to v běžném životě přináší?
Autor: Michaela Holá