Oříšky, velmi zdravá svačinka
Oříšky mohou být skvělou součástí zdravé a vyvážené stravy. S obsahem nenasycených mastných kyselin a dalších užitečných látek, jsou výbornou svačinkou, která posílí nejen srdce. A co navíc, nejsou nijak drahé a jejich skladné balení může být vždy při ruce v práci, ve škole nebo na výletě.
Vědecké studie
Vysoký obsah LD cholesterolu je jednou z primárních příčin srdečních onemocnění. Různé studie naznačují, že pravidelnou konzumací oříšků by se měla hladina tohoto „zlého" cholesterolu snižovat. Tím se snižuje riziko vzniku krevní sraženiny, která může být fatální příčinou infarktu myokardu.
Dále oříšky přispívají ke správné krvetvorbě, podporují látkovou výměnu a vylučování toxinů z těla a jsou i dobré na nervy.
Co tedy dělá oříšky tak zdravé?
Přesto že se různé druhy ořechů liší svým obsahem, většina na trhu běžně dostupných oříšků obsahuje tyto látky:
- omega-3 mastné kyseliny
- vlákninu
- nenasycené tuky
- L-arginin
- vitamín B, D, C, E
- provitamín A
- rostlinné steroly
- vápník
Jaký druh si vybrat?
Co se týče výběru, nedělejte si těžkou hlavu. Snad všechny na trhu dostupné druhy oříšků jsou zdravé. Takže si vybírejte hlavně podle toho co vám chutná a případně podle toho na co nejste alergičtí. V každém případě toto platí pro nesolené, přírodní oříšky.
Například u vlašských ořechů bylo prokázáno, že jsou svým obsahem velmi bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Mandle, makadamové, lískové a pekanové oříšky jsou na tom obdobně. Dokonce i arašídy, které technicky vzato nejsou ořechy ale luštěnina, mají také příznivý vliv na zdraví (tedy pokud na ně netrpíte alergií).
Vyzkoušejte ořechový olej
Ořechový olej je výborný zdroj omega-3 mastných kyselin. Na ty je asi nejbohatší ten vyráběný z vlašských ořechů. Při vaření pamatujte, že na zahřívání reaguje odlišněji než běžné rostlinné oleje. Olej z ořechů, pokud se zahřeje příliš hodně, tak zhořkne! Není tedy vhodný na smažení, ale spíše do salátů.
Stejně jako u ořechového oleje tak i u samotných ořechů platí, že mají hodně kalorií. Proto se s nimi zbytečně nepřejídejte a konzumujte je jen jako zdravou svačinku k vyvážené stravě.
A malá rada na závěr. Při nákupu preferujte ořechy ve skořápce. Po vyloupání totiž zdravé tuky v nich podléhají žluknutí a na zmar přicházejí i některé vitamíny.
Jaký druh ořechů máte nejradši vy?
Autor: Petr Zimola