Zelený čaj jako lék
Pití čaje neslouží jen k doplnění tekutin, ale v mnoha zemích je symbolem obřadů a ceremoniálů. Krom toho může čaj působit i jako lék, a pomáhat tak posilovat organismus. Nejkvalitnějším čajem je právě ten zelený, který se zejména v asijských zemích pije odedávna a užívá se tak k různým účelům (posílení organismu, osvěžení psychiky či utišení mysli).
Druhy a kvalita zeleného čaje se odlišují dle místa pěstování. Nejvíce se zelený čaj pěstuje v Číně, odkud je čaj také nejlepší a velmi chutný. Dále se zelenému čaji daří v Indii, Japonsku, na Srí Lance, ale i v dalších zemích jako např. v Indonésii, Malajsii nebo Vietnamu.
Kvalita čaje je dána již samotným sběrem, kdy se sbírají jen dva horní listy společně s listovým pupenem (nejsilněji totiž voní a jsou měkké). Sběr je prováděn výhradně ručně a sběrači se při své práci musí velice soustředit na to, co sbírají.
Zelený čaj obsahuje tyto látky:
- antioxidanty - katechiny - zabraňují vzniku rakovinného bujení, ale chrání i oči před zeleným zákalem
- kofein - posiluje srdeční činnost, povzbuzuje centrální nervový systém, zlepšuje náladu, navozuje stav bdělosti a také působí jako diuretikum
- karoten - snižuje cholesterol, zabraňuje oxidaci a změnám na buňkách, snižuje obsah cukru vkrvi, brání organismus před infekcí, ale i potravinovými alergiemi
- flavonoly - posiluje imunitní systém a snižuje krevní tlak
- fluorid - posiluje zubní tkáň a zabraňuje tak vzniku zubního kazu či nepříjemným zánětům ústní dutiny
- glukokininy - snižují obsah cukru vkrvi
- magnézium - rovněž pomáhá posílit imunitu, brání oxidačním procesům v těle
- polyfenoly - mají vliv na snížení tlaku krve a cholesterolu a také brzdí srážlivost krve
- saponiny - ochraňují organismus před rakovinou a infekty
- selen - brání rozvoji rakoviny, infarktu a zabraňuje buněčné oxidaci
- vitamín B
- vitamín C
- zinek
Účinky zeleného čaje na zdraví
Aby mělo pití zeleného čaje pozitivní účinky na naše zdraví, vyžaduje se pravidelná konzumace tohoto čaje nejlépe po celý život.
Zelený čaj působí proti rakovinným buňkám, dále posiluje imunitní systém, chrání tělo před infekcemi, snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, posiluje cévní systém, napomáhá ve snížení cholesterolu v krvi (LDL), snižuje hladinu cukru v krvi, zabraňuje oxidaci tuků, zamezuje vzniku zubního kazu, nemocem dásní a brání zápachu z úst, funguje jako přírodní diuretikum, zlepšuje možnost se soustředit a celkově tělo osvěžuje.
Příprava zeleného čaje
- správná příprava je důležitá proto, aby měl čaj prospívající účinky pro tělo
- zelený čaj by se měl zalít vodou, která se převařila, ale nechala se zchladnout cca na 60 - 80 ºC - moc horká voda totiž způsobí to, že se do čaje vylouhují třísloviny a další látky, které pak můžou zapříčinit hořkou chuť až pachuť čaje
- jestliže byste čaj zalili chladnou vodu, ta zajistí naopak to, že čaj bude mdlý a ne příliš chutný
- délka louhování čaje se odvíjí dle toho, jaký druh zeleného čaje připravujeme (doporučená doba louhování se pohybuje od 30 vteřin do několika minut), proto je vždy vhodné dbát na informace uvedené na balení čaje či prodejcem
- jestliže se jedná o skutečně velmi kvalitní zelený čaj, je jej možno použít pro vícero zalití a vylouhování.
Věděli jste, že má zelený čaj tolik pozitivních účinků na naše zdraví? Zařazujete zelený čaj do svého pitného režimu?
Autor: Alena Mrákotová