Yerba Maté
Již vás omrzelo pití kávy či pořád toho stejného čaje a rádi byste vyzkoušeli něco nového a zdravého? Yerba maté je jeden z nejznámějších a nejoblíbenějších jihoamerických nápojů. Atmosféru pití čaje yerba maté krom výrazné chuti, dotváří i tradiční rituál.
Yerba maté se připravuje z vysušených, lehce opražených a rozemletých lístků cesmíny paraguayské. Cesmína paraguayská je stále zelený keř dosahující výšky 15 až 20 metrů, rostoucí na území Argentiny, Brazílie, Paraguaye, Peru a Chile.
Historie čaje yerba maté
Podle staré legendy, dostal domorodý kmen Guarani, žijící v deštném pralese, velký dar. Jejich bůh se s nimi podělil o tajemství přípravy nápoje yerba maté. Když se zhruba v polovině sedmnáctého století oblastí, kde Guaraniové žili (delta řeky Parma), začali potloukat jezuité a šířit své myšlenky, objevili také oni povzbuzující účinky listů cesmíny a s velkou vervou se pustili do budování plantáží. Díky nim se také tento nápoj dostal do Evropy, kde chvíli dělal konkurenci čajům z Asie, alespoň tedy do roku 1773, kdy jezuité byli zrušeni a dodávka znatelně poklesla.
Obsah látek
Yerba maté je především oblíbena kvůli svým povzbuzujícím účinkům. Za ty vděčí, stejně jako káva, kofeinu. Ale na obsah tělu prospěšných látek také není rozhodně chudá. Najdete v ní:
- Mnoho druhů vitamínů (A, B1, B2, B3, B5 a C)
- Vysoké množství minerálů (vápník, hořčík, mangan, železo, draslík, selen, křemík, železo,...)
Účinky yerba maté
Díky výše zmíněným látkám se krom stimulačních efektů na nervovou soustavu, připisují i další účinky, jako jsou:
- Posílení imunity
- Zpomaluje stárnutí (antioxidační účinky)
- Stimuluje funkci ledvin (detoxikace organismu)
- Snižuje hladinu cholesterolu
- Vyrovnává hladinu cukru vkrvi
- Potlačuje pocit hladu
Rituál pití čaje
Tradiční popíjení yerba maté je jakýsi společenský rituál mající kořeny již v dobách dávných indiánských kmenů. Pije se z jedné nádoby, která je postupně dolévána a koluje mezi účastněnými.
K tradičnímu pití yerba maté se užívají dvě základní věci, a to nádoba a brčko.
Nádoba, které se říká Maté nebo též Matero se vyrábí nejčastěji z plodu tykve kalabasa. Občas se ovšem vyrábí i ze dřeva. Nápoj se pak pije skrze jakési brčko, zvané Bombilla. To se vyrábí z bambusu nebo slitin kovů. Bombilla může mít různé délky i tvary a na konci bývá zakončena sítkem, pro filtrování nápoje.
Zajímavost
Pokud mezi vaše oblíbené parfémy patří i Davidoff Adventure, jenž má podle slov svých tvůrců připomínat exotické kraje, možná vás překvapí, že jednou z jeho příměsí jsou i listy cesmíny paraguayské.
Znáte tento úžasný čaj?
Autor: Petr Zimola