Pravda o kávě
Pití kávy není jen zvyk či potřeba dodat tělu kofein. Jedná se i o společenskou záležitost. Pro někoho je neodmyslitelné, aby si večer nedal kávu s rodinou či po obědě s kolegou v práci. O vlivu kávy na lidské zdraví se toho traduje mnoho. Odpovídá však vše skutečnosti? Opravdu si její konzumací zdraví jen ničíme?
Můžeme se doslechnout o tom, že káva způsobuje žaludeční vředy, je rakovinotvorná a špatná pro srdce. Skutečnost je však jiná a my se blíže podíváme na jednotlivé rozšířené mýty o kávě.
Vliv na krevní tlak
Rozšířené je přesvědčení, že káva silně zvyšuje krevní tlak. Sice jde o věc velmi tradovanou a zažitou, zároveň však nepravdivou. Na vyšší dávky kofeinu by si měli dát pozor nemocní tachykardií, ale jinak se pití kávy projevuje jen zanedbatelným a velmi krátkodobým zvýšením tlaku krve. Dle výzkumů nelze pití kávy v mírném množství spojovat s rozvojem kardiovaskulárních problémů, včetně aterosklerózy, infarktu myokardu, ventrikulárních arytmií nebo vysokého krevního tlaku.
Rakovinná onemocnění
Dle dostupných informací káva zvyšuje riziko vzniku rakoviny močového měchýře. Zároveň ale snižuje riziko rakoviny tračníku. To souvisí se skutečností, že jeden z antioxidantů nacházejících se v kávě (methylpyridinium), povzbuzuje krevní enzymy, které chrání proti rakovině tračníku.
Následky na trávení
Káva pomáhá při trávení díky tomu, že kofein povzbuzuje produkci žaludečních šťáv a žluči. Kávě by se však měli vyhnout lidé nemocní žaludečními vředy, vředy dvanácterníku a jinými nemocemi trávícího ústrojí. Pozitivně může působit i na doplňování živin, obsahuje celou řadu životně důležitých složek a může přispět k pokrytí potřeby minerálních látek a stopových prvků.
Diuretický vliv
Kofein v kávě je jen mírně diuretický. Pokud nekonzumujete kávu ve velkém množství, nemusíte mít strach o svůj pitný režim. Umírněná konzumace kávy nemá žádný větší efekt než pití vody. Pokud jste si zvykli vypít ke kávě sklenici vody, je to tak jen lépe. Aspoň tak ještě více obohatíte množství tekutin vypitých během dne.
Osteoporóza
Je tradováno, že lidé, kteří pijí kávu, mají větší pravděpodobnost problémů s touto nemocí. Osteoporóza je proces degenerativních změn na kostech, který vzniká na podkladě více faktorů. Samotné pití kávy toto onemocnění způsobit nemůže. Bývá to spíše výsledek několika faktorů životního stylu. Vylučování vápníku močí může vzrůstat několik hodin po vypití kávy, ale toto je pouze přechodné a rychle dojde ke zpětnému ustavení běžné hladiny vápníku.
Káva a těhotenství
Umírněný příjem kofeinu je možný i během těhotenství. Samozřejmě nic není radno přehánět. Konzumace kávy v těhotenství ve větším množstvím může mít negativní vliv na plod (snížení porodní váhy, zrychlení tepové a dechové frekvence).
Káva jako závislost
Užívání si kávy během dne může být popsáno jako zvyk, ale nelze o něm hovořit jako o závislosti. U konzumentů není patrná potřeba zvyšovat množství, které konzumují, a pokud už z jakéhokoliv důvodu pijí méně kávy než jsou zvyklí, nezpůsobuje jim to žádné psychosociální problémy.
Obsah antioxidantů
Přicházíme k pozitivu konzumace kávy. Vyskytují se v ní totiž antioxidanty, které působí v boji těla proti volným radikálům. V kávě se vyskytuje zejména kyselina cholorogenová a kofeinová. Množství obsažených antioxidantů se neliší v kávě bez kofeinu a jejich hladina není ovlivněna ani přidáním mléka.
Pití kávy s sebou přináší i další pozitivní dopad na některé činnosti. Kofein obsažený v kávě zlepšuje výkon a vytrvalost, zvyšuje koncentraci, snižuje únavu a zvyšuje bdělost. Výzkumy týkající se kávy stále pokračují a kdo ví, jaká podstatná zjištění nám ještě přinesou. Vždy je však při debatě o její vhodnosti vzít v úvahu též další možné vlivy. U některých lidí je velká spotřeba kávy provázena konzumací alkoholu a cigaret, kde už samozřejmě příznivý dopad na zdraví nenalezneme.
Kolik šálků kávy denně vypijete? Pijete kávu s mlékem nebo černou? Dovedete si den bez kávy představit?
Autor: Michaela Holá