Glykemický index potravin, co nám říká?
Pokud se domníváte, že za vznik obezity jsou zodpovědné pouze tuky, není to přesně tak. Působí zde totiž i sacharidy v nevhodném složení a množství. A právě o podstatě jejich účinku vypovídá hodnota tzv. glykemického indexu potravin (GI).
Převratem v této oblasti bylo zjištění, že některé sacharidy zvyšují hladinu krevního cukru více než jiné. A co že tak důležitého je tím ovlivněno? Pokud více stoupne hladina cukru, musí se vyplavit větší množství inzulínu. Ten sice zajistí pokles hladiny cukru v krvi a jeho přesunutí do buněk, ale jakmile cukr v krvi klesne až příliš, dostaví se opět pocit hladu. Tyto stavy lze samozřejmě zahnat konzumací dalšího jídla, čímž však dojde opět k výkyvům hladiny cukru v krvi. Samozřejmé je, že čím častěji k tomuto dochází, tím je větší pravděpodobnost vzniku nadváhy. Chronicky zvýšená hladina inzulínu v krvi je navíc samostatným rizikovým faktorem pro vznik kardiovaskulárních nemocí.
Glykemický index je číselný údaj, který vyjadřuje účinek dané potraviny na zvýšení hladiny cukru v krvi. Čím vyšší je tedy toto číslo, tím rychleji hladina cukru v krvi stoupá a naopak. Zdaleka se nejedná o stejnou hodnotu, jaká je představována obsahem sacharidů či hodnotou kalorickou. Hodnoty indexu jsou zjišťovány experimentálně a nejsou zatím k dispozici pro všechny potraviny.
Na hodnotu glykemického indexu má vliv zejména obsah cukrů v dané potravině a dále poměr základních živin. Pokud strava obsahuje dostatečné množství vlákniny, sníží se glykemický index. Vláknina totiž zpomaluje vstřebávání cukrů. Hladina glykemického indexu je ovlivněna také tepelným zpracování potravin. Čím více je strava tepelně upravená, tím vyšší je hodnota glykemického indexu.
Glykemický index nabývá hodnot od nuly do sta. Pokud se jeho hodnota přibližuje stovce, daná potravina je zejména pro lidi obézní a pro diabetiky dosti zákeřná. Glykemický index tedy může mít vliv na úspěšnost našeho hubnutí. Pokud se chcete zbavit přebytečných kil, snažte se konzumovat zejména potraviny s glykemickým indexem nižším než 55 a naopak se snažte vyvarovat potravinám s jeho hodnotou nad 70.
Pro představu vám uvádíme přehled některých potravin dle hodnoty jejich glykemického indexu.
Nízký GI (do 30)
brokolice, salátová okurka, paprika, salát, rajčata, špenát, česnek, grapefruit, houby, sýry, maso, ryby, hořká čokoláda, oříšky, luštěniny, vejce, cibule, třešně, švestky, meruňky
Střední GI (30-70)
brambory, kukuřice, mrkev, meloun, banány, jablka, hrušky, pomeranče, kiwi, ananas, kompoty, těstoviny, rýže, žitný chléb, mléčné výrobky, hrozny, broskve
Vysoký GI (nad 70)
hranolky, popcorn, sušenky, corn flakes, cukr, croissant, chipsy, pivo, med, bílé pečivo
Nejen, že si konzumací potravin s nízkým glykemickým indexem usnadníte hubnutí, ale zároveň snížíte riziko vzniku rakoviny tlustého střeva, rakoviny prsu nebo rakoviny slinivky břišní. Také tím snížíte riziko vzniku srdečních potíží či cukrovky.
Znáte glykemický index potravin? Používáte ho při dietě vy?
Autor: Michaela Holá