zdroj: pixabay.com
Bylinky

Skořicová vůně Vánoc

Jitka Suchánková
04.12.2014

Skořice je kůra stromu zvaného skořicovník. Má charakteristickou vůni, která dodává šmrnc jablečným štrúdlům, perníčkům i svařeným vínům. Je to také spolu s mandarinkami vůně Vánoc. Tuto vůni rozezná snad každý, ale kdyby vám někdo zacpal nos a dal skořici ochutnat, nebudete schopni říct, o jaké koření se jedná.

Historie skořice

První zmínky o skořicovníku pocházejí z Číny už 4000 let před n. l. Také Řekové a Egypťané považovali skořici za účinný lék. Skořice v té době pomáhala léčit rány, zabraňovala infekcím, příznivě působila na zažívací potíže a při nachlazení. Dnes tyto účinky (i mnoho dalších) opomíjíme a skořici využíváme jen jako koření.

Původ skořice

Skořice pochází z aromatické kůry skořicovníku. Je to tropický strom, který dorůstá do výšky 6 až 10 metrů, spadá do čeledi vavřínovitých. Nejdůležitější druhy (vzhledem k produkci skořice) jsou skořicovník cejlonský a čínský. Cejlonská skořice se považuje za skořici nejvyšší kvality. Po usušení tvoří tenké svitky, jejichž okraje se svinují dovnitř, z čehož vznikají nám známé dvojruličky. Ty jsou vhodné nejen jako koření, ale i ke zdobení. Skořice ze skořicovníku čínského je hrubší, má červenější barvu a po usušení tvoří trubičky nebo pruhy bez svinutí. Z horších kousků se mletím získává skořicový prášek.

Využití skořice

  • v kuchyni hlavně jako koření do sladkých jídel, do pečiva a cukrářských výrobků, ale i do některých masitých pokrmů zejména asijské kuchyně
  • při výrobě sladkých likérů
  • při výrobě parfémů
  • při výrobě mýdel, zubních past a ústních vod
  • ve farmaceutickém průmyslu (upravuje chuť léků)
  • v lidovém léčitelství

Léčivé účinky skořice

  • snižuje krevní tlak, zastavuje krvácení z nosu, snižuje krvácivost při menstruaci, napomáhá krevnímu oběhu
  • pomáhá při nachlazení a kašli
  • zlepšuje trávení a metabolismus
  • zahřívá
  • zmírňuje koliky
  • zmírňuje průjmy, nevolnosti a nadýmání
  • podporuje chuť k jídlu
  • má dezinfekční a antibiotické účinky, ničí bakterie
  • zevně se používá při léčbě revmatu a bolesti svalů

Jak je vidno, skořice je pro nás nedoceněná surovina, i když její vůně je téměř všem příjemná. Pozor by si měly dát pouze těhotné ženy a ve větším množství ji nepřidávat do své stravy.

Foto: Pixabay.com

Autor: Jitka Suchánková

Proč blondýnkám s věkem tmavnou vlasy?
Hipoterapie - léčba jízdou na koni

Další články

Jak po domácku zatočit s akné
Akné

Jak po domácku zatočit s akné

23.11.2014

Mnohé z nás akné v pubertě pěkně potrápilo, někdo musí tento problém řešit dodnes. U někoho, kdo byl v době dospívání akné ušetřen, se může tento nevzhledný kožní problém objevit v ...

Cestování a ebola - jaká jsou rizika?
Cestování - dovolená

Cestování a ebola - jaká jsou rizika?

21.11.2014

Ebola je velmi vážné infekční onemocnění, (známé také pod názvem krvácivá horečka), které ve více než polovině případů končí smrtí. Její výskyt je v současnosti hlášen v některých ...