Léčivé účinky kajenského pepře
Toto koření je populární nejen jako přísada do pokrmů, ale kajenský pepř má své uplatnění též v medicíně pro své vynikající léčebné účinky a obsah živin. Při pravidelném užívání dokáže zlepšit krevní cirkulaci, tím i výživu buněk a mnoha způsoby napomáhá zlepšit stav celého organizmu.
Hlavní účinnou látkou je capsaicin, který dodává koření jeho typickou ostrost. Další složkou kajenského pepře je vitamín E, C a betakarotenoidy. Zároveň je bohatý na stopové prvky, jakými jsou draslík, mangan a vápník.
Jaké má kajenský pepř účinky?
- Stimulace krevního běhu
Jak již bylo řečeno v úvodu článku, kajenský pepř podporuje správnou cirkulaci krve a redukuje nadměrnou krevní srážlivost. Dále také posiluje srdce, tepny a kapiláry. Pokud máte obtíže s nějakou částí těla, důvodem může být právě nedostatečné zásobování této oblasti krví, a tedy i potřebnými živinami. Kajenský pepř odstraní blokády, které znemožňují dostatečný přívod krve do postižené oblasti, a tím se její stav zlepší.
- Antibakteriální účinky
Složky kajenského pepře vykazují silný antibakteriální efekt. Jeho další složky také příznivě ovlivňují celkový stav imunitního systému.
- Uvolňování bolesti
Hlavní složka pepře (capsaicin) blokuje pocity bolesti tím, že snižuje tvorbu tzv. substance P. Ta je hlavním přenašečem bolesti mezi periferními senzorickými nervy a mozkem. Analgetický účinek je významný zejména při lokálním užití. Užívá se při různých chronických bolestech, bolestech v krku, hlavy či bolestech zubů.
- Stimulace trávicího traktu
Zklidňuje trávicí trakt, podporuje produkci žaludečních šťáv a slin, čímž celkově příznivě ovlivňuje trávení.
Existují nějaké kontraindikace?
Kajenský pepř není doporučeno užívat současně s antikoalugačními léky (např. Warfarin) bez souhlasu lékaře. Dále není vhodný pro děti, pro těhotné a kojící ženy. Dbejte vždy na to, aby se nedostal do očí. Pokud jste kajenský pepř nikdy neužívali, je dobré začít jen pozvolna. Dobrá počáteční dávka je 1/16 čajové lžičky rozmíchaná v nějaké šťávě. Dávky můžete postupně zvyšovat.
Užíváte kajenský pepř - ať již v kuchyni či pro jeho léčebné účinky? Jakou s ním máte zkušenost?
Autor: Michaela Holá