Jak na kocovinu
Asi každý z nás, není-li již od útlého mládí zapřisáhlým abstinentem, pocítil následky většího příjmu alkoholu. Jaké množství alkoholu vyvolá nepříjemnou kocovinu, nelze jednoznačně říci. Někdo může mít kocovinu po dvou sklenkách vína, jiný může vypít několikanásobně větší množství alkoholu a nemusí mu nic být.
Jako kocovina se označuje stav, kdy dochází k otrávení organismu z látek uvolňujících se z alkoholu. Organismus - játra, mění alkohol na látku acetaldehyd, která má právě za následek známé nepříjemné projevy. Alkohol navíc způsobuje dehydrataci organismu a také dochází ke zvýšenému spalování aminokyselin, minerálních látek a vitamínů a to především vitamínu B.
Každý pocítil stav, kdy má žaludek na vodě, točí se s ním celá postel a není schopný toho nejmenšího pohybu.
Jaké jsou příznaky kocoviny?
-
Bolesti hlavy - má je na svědomí právě acetaldehyd
-
Motání hlavy
-
Žaludeční nevolnost nebo zvracení - organismus se chce zbavit toxinů
-
Celkový třes a slabost
-
Sucho v ústech
Jak bylo již zmíněno, u většiny populace ke kocovině dochází především po vypití většího množství alkoholu anebo v případě, že nám alkohol zkrátka lidově řečeno nesedne.
Jak se kocovině vyhnout
Než začnete popíjet, najezte se. Nikdy tedy nepopíjejte nalačno. Také v průběhu konzumace alkoholu je vhodné průběžně něco „zobat".
-
Před flámem se doporučuje požít mastnější stravu nebo dokonce vypít lžíci oleje.
-
Před oslavou vypijte sklenici mléka, která zpomalí vstřebávání alkoholu do krve.
-
S alkoholem prokládejte také nealkoholické nápoje. Tím alkohol naředíte.
-
Alkohol pijte pomalu.
-
Nikdy nemíchejte různé druhy alkoholu. Zrádné jsou hlavně nápoje s bublinkami, např. sekt - oxid uhličitý totiž přispívá k rychlejšímu vstřebávání alkoholu do krve.
-
Pijte raději tzv. kvalitnější alkohol.
-
Před večírkem si dodejte dávku vitamínu C a B.
-
Nekuřte.
-
Po večírku vypijte alespoň dvě sklenice vody, tím zamezíte dehydrataci.
Pokud nad vámi alkohol přeci jen zvítězí, máme pro vás několik rad, jak se rychleji dostat ze stavu kocoviny:
-
Vypijte ještě před spaním asi 500 ml vody s citrónovou šťávou, tak dodáte do těla vitamin C.
-
Pokud cítíte žaludeční nevolnost, je vhodné vypít roztok s jedlou sodou, která sníží překyselení žaludku.
-
Žaludek také zklidní bylinkové odvary např. z máty, heřmánku nebo zázvoru.
-
Do organismu je nutno dodat cukr (fruktózu), který spaluje alkohol. Obzvlášť jsou vhodné ovocné šťávy.
-
Dopřejte si med, který obsahuje fruktózu a působí jako čistič proti jedu alkoholu.
-
Do těla dodejte vitamín B (B-komplex) a vitamín C (ovocné šťávy).
-
Pokud je to možné, jděte na procházku, protože kyslík rychleji zničí zbytky alkoholu.
-
Dejte si česnečku! Zklidní vám žaludek a dodá chybějící vitamíny.
-
Existuje již také široká řada preparátů na rychlé odbourávání alkoholu. Musí se však většinou užít ještě před zahájením pití alkoholu. Patří mezi ně např. Antiethanol nebo Prevento.
Další tipy na rychlé zotavení ze společenské únavy jsou spíše individuální. Někomu pomůže šálek kávy, acylpyrin či tzv. „vyprošťovák".
A co pomohlo vám? Máte pozitivní či negativní zkušenost s některým ze zde zmíněných tipů?
Autor: Alena Mrákotová