Další tajemství piva
Pivo se u nás začalo vařit již v ranném středověku a bylo považováno za svěžující nápoj, levný „tekutý chléb“ a také jako lék na řadu nemocí. Mnoho Čechů jim dává za pravdu i dnes. Vždyť Česká republika už po několik let drží prvenství v počtu vypitých litrů piva na osobu. Pije ho cca 75% mužů a 30% žen. Je ale pivo doopravdy lékem?
Pivo je v rozumné míře dokonce zdravější než voda! Obsahuje totiž mnoho vitaminů, stopových látek a minerálů (hořčík, draslík, fosfor, chlorid, křemík, zinek).
Jen pro příklad, vypití 1 litru piva denně dodá následující průměrné přínosy vitamínů:
Vitamin B1 (thiamin) - 3 % denní potřeby
odbourává ve tkáních sacharidy (tzn. že dodává tělu energii), má význam pro růst, trávení a nervovou aktivitu.
Vitamín B2 (riboflavin) - 20 % denní potřeby
podílí se na přeměně bílkovin, tuků a sacharidů v energii potřebnou pro organismus.
Vitamin B3 (niacin) - 45 % denní potřeby
působí při uvolňování energie z tuků a sacharidů a při hromadění tělesné energie. Je součástí dvou koenzymů, pomáhá syntetizovat tělesný tuk a cholesterol.
Vitamin B6 (pyridoxin) - 31 % denní potřeby
důležitý pro metabolismu a absorpci bílkovin, reguluje roli tuků a sacharidů, pomáhá správní funkci nervového systému a tvorbě červených krvinek.
Kyselina listová - 52 % denní potřeby
podporuje tvorbu červených krvinek, metabolismus aminokyselin a obnovu veškerých buněk v těle.
Kromě toho ještě obsahuje vodu (92% - proto osvěžující nápoj), balastní látky, které podporujících trávení a nižší koncentraci škodlivin v těle a neprozkoumané izoflavanoidy, které mají slabé estrogenní účinky, jež by měly zabraňovat odvápňování kostí.
Konzumace piva (1l denně) vede prokazatelně k následujícím pozitivním účinkům:
- uklidňuje, odbourává stres
- prevence proti infarktům a srdeční mrtvici a srdečně cévním onemocněním, prevence arteriosklerózy
- příznivé účinky na trávení, činnost žaludku, snížení hladiny cholesterolu, růst,
- podpora nervové aktivity, prevence Alzheimerovy nemoci
- prevence proti kožním chorobám
- prevence tvorby ledvinových a žlučníkových kamenů, podpora vylučování moči
- anti-oxidační ochrana proti nádorům
- kladné účinky na metabolismus bílkovin, aminokyselin
- snížení krevního tlaku, povzbuzení tvorby červených krvinek
- posílení kostí.
Pivo však kromě látek pro tělo přínosných obsahuje i látky, kterým by se mělo tělo vyhýbat! Nejškodlivější látkou je alkohol. Je sice v pivě obsažen ve velmi nízké koncentraci (0,5-5,1%), ale při nadměrném pití piva může dojít k poškození jater, ledvin a může způsobit odumírání mozkových buněk.
Staří Čechové se nemýlili, pivo je zdravé, ale pijte ho s rozumem a s tou správnou mírou!
Máte nějaké zkušenosti s použitím piva jinak než jako nápoje ? Vyzkoušeli jste někdy pivní koupele ?
Autor: Pavlína Šourková