Světový týden alergie 2014
Světová alergologická organizace každý rok vyhlašuje jeden týden v roce Týdnem alergie. Je to proto, aby upozornila celou společnost na aktuální problematiku a také na problémy, které mohou alergie jednotlivcům, ale potažmo i celé společnosti, způsobovat.
Týden alergie - téma pro rok 2014
Pro rok 2014 byla hlavním tématem zvolena anafylaxe. Připomeneme si ji v týdnu od 7. do 13. dubna 2014. Anafylaxe je těžký a život ohrožující stav alergické reakce. Bývá též označován jako anafylaktický šok. V první řadě sem patří reakce po bodnutí hmyzem. Pro někoho banalita, leč mnohdy mohou nastat neúměrně velké příznaky - velký otok, kopřivka po celém těle, dušnost, křeče. V České republice bývá každoročně z tohoto důvodu hospitalizováno až 2000 lidí.
Anafylaxe
Je to stav, který je často nepředvídatelný a velice rychlý, a tím také velice nebezpečný. Může vzniknout i u jedince, který dosud žádné příznaky alergie nepociťoval, proto je tento stav ještě víc nebezpečnější a zákeřnější. Častější anafylaxe než při bodnutí hmyzem však bývá díky potravinové alergii.
Potravinová alergie
Potravinová alergie je imunologicky zprostředkovaná nežádoucí reakce organismu na potravinu. Vyskytuje se u 3 - 5 % dospělých a 6 - 8 % dětí.
Nejčastější příčiny potravinové anafylaxe
Potravinovou anafylaxi u dětí způsobuje nejčastěji mléko, mléčné výrobky, arašídy, ořechy, vejce, seznam, ryby, mořské plody. U dospělých mluvíme zejména o potravinách jako jsou arašídy, jiné ořechy, ryby, mořské plody, ovoce, zelenina, luštěniny a mák.
Vyhláška o označování potravin
Vyhláška č. 113/2005 Sb, ve znění novely č. 117/2011 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, zajišťuje povinnost zveřejnit přítomnosti rizikových alergenů v potravinářských výrobcích na jejich obalu. Jedná se o obiloviny obsahující lepek, korýše, měkkýše, ryby, vejce, arašídy, sóju, mléko, madle, ořechy, celer, hořčice, seznam, vlčí bob, oxid siřičitý a siřičitany. Na dodržování tohoto nařízení dohlíží v České republice Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
Foto: Sxc.hu
Autor: Jitka Suchánková