Co je to laktózová intolerance?
Laktózová intolerance je částečná nebo úplná neschopnost trávicího ústrojí zpracovávat laktózu. Laktóza je mléčný cukr, který se přirozeně vyskytuje v každém mléce, včetně mateřské ...
Laktózová intolerance je onemocnění projevující se nesnášenlivostí mléčného cukru (laktózy).
Jde o neschopnost trávicího traktu laktózu zpracovat z důvodu chybění enzymu laktázy. Laktóza je tak ve střevě natrávena jen částečně, nemůže se vstřebat, váže na sebe vodu a rozkládají ji střevní bakterie. Pacient proto trpí po požití laktózy pocitem plynatosti, křečemi a nepříjemným průjmem. Problémy se objeví za 30 minut až 12 hodin. Toto onemocnění je poměrně časté a v určité formě jím trpí až každý desátý člověk.
Laktóza je nejen v mléce ale ve většině mléčných výrobků. A to i v jogurtech, sýrech, čokoládě nebo zmrzlině. Pacient se těmto potravinám musí vyhýbat, tím se připravuje o významný zdroj vápníku. Zejména u starších lidí a dětí je proto nutné, aby začali přijímat vápník v jiné formě (tablety, kysané mléčné produkty).
Laktózová intolerance je částečná nebo úplná neschopnost trávicího ústrojí zpracovávat laktózu. Laktóza je mléčný cukr, který se přirozeně vyskytuje v každém mléce, včetně mateřské ...
Dnes je velmi častá laktózová intolerance. Laktóza je mléčný cukr, který je štěpen specifickým enzymem. Pokud ho nemáme, člověk začne trpět různými trávicími a vylučovacími problém ...