Alergie na potraviny
Potravinovou alergií trpí po celém světě až čtyři procenta populace. Děti ve věku do 3 let bývají postiženy nejčastěji
Počet potravinových alergií stále stoupá, ale odborníci upozorňují na to, že klasické testy se mohou často mýlit. Zjistěte, jestli skutečně trpíte potravinovou alergií, nebo se jedná jen o planý poplach.
Jak zjistit potravinovou alergii
U alergologa si můžeme nechat udělat testy, které prokážou, jak moc jsme citliví na nejběžnější alergeny. Bohužel u jídla se to těžko prokazuje a většinou alergii poznáme, až když přijde první negativní reakce našeho těla.
Při alergii na potraviny je třeba se vyhýbat „zakázaným" potravinám, probrat s alergologem dietní opatření a nechat si předepsat léky, které v případě alergické reakci užijeme.
Zažili jste někdy, že se vám například po jablku nebo třešních začalo špatně dýchat nebo vám otékaly rty?
Pokud ano, měli byste se těmto potravinám vyhýbat.
Mezi základní projevy patří:
- brnění v ústech
- vyrážka, svědění nebo ekzém
- otok rtů, tváří, jazyka, krku (ale i jiných částí těla)
- dušnost, obtíže s dýcháním
- ucpaný nos
- bolest v podbřišku, průjem, nevolnost nebo zvracení
- závrať, nebo dokonce mdloby
- zrychlený pulz
Přestože každá potravina může být teoreticky alergenem, ne všechny mají stejnou schopnost alergizovat organismus. Existují skupiny potravin, o kterých se již dlouho ví, že mají tendenci alergické potíže způsobovat.
Patří mezi ně tyto potraviny:
- mléko
- vaječný bílek
- ryby (člověk je většinou alergický pouze na jeden druh ryb, případně na několik příbuzných druhů)
- jablka, hrušky, meruňky, broskve a jahody
- rajčata, celer, špenát, petržel
- ořechy
Alergie může zmizet
Velmi důležitým aspektem při určování potravinové alergie je skutečnost, zda člověk toleroval tu kterou potravinu už někdy v minulosti. V případě, že tělo nevykazuje alergickou reakci, není důvod onu potravinu z jídelníčku vylučovat, ačkoli krevní testy ukáží pozitivní výsledek.
I v případě, že organismus vykazuje zjevně alergickou reakci na určitou potravinu, odborníci doporučují, aby člověk po čase podstoupil znovu testy. Zejména u dětí totiž poměrně často potravinové alergie postupem času zmizí. Typické je to zejména pro alergie na mléko, vejce, sójové výrobky a obilniny.
Takže pokud chcete zjistit, zda by vám po nějaké době určitá potravina nevadila, kousek ochutnejte, nebo si nechte udělat testy u vašeho alergologa.
Moje osobní zkušenost
Já osobně mám snad všechny možné alergie, včetně pylu a sena. Bohužel i na některé ovoce. Jakmile sním více než tři třešně, začnu cítit, jak mi to v krku opuchá a špatně se mi mluví a dýchá.
Je zajímavé, že u každého ovoce se to u mě projevuje jinak. Zatím co, u třešní se dusím, u jablek mi napuchnou rty a svědí mě. To samé mám u broskví a nektarinek. Občas pomůže, když si oloupu slupku, ale můžu sníst jen
pár kousků.
Také mám alergii, když škrábu brambory, což mi dříve rodiče nechtěli věřit a mysleli si, že se tomu chci vyhnout. To zase začnu kýchat a slzí mi oči.
Bohužel s touhle alergií se potácím celkem často, jelikož to za mě stejně nikdo neudělá:-)
Máte také alergii na potraviny? Co Vám pomáhá?
Autor: Lucie Regenermelová