Má smysl probiotika suplementovat? Fakta i mýty o doplňcích stravy
Doporučení pravidelně užívat probiotika patří mezi ta nejčastější v rámci udržení správné funkce trávicího systému. Probiotika najdeme běžně v některých potravinách, nebo je můžeme užívat formou kapslí, tedy pomocí doplňků stravy. Má smysl je užívat v rámci suplementace? Pojďme si přiblížit základní fakta i mýty, které se kolem probiotik v doplňcích stravy šíří.
Probiotika jsou živé organismy cíleně přidávané do potravin, nebo jsou součástí doplňků stravy. Která varianta je pro tělo lepší, respektive lépe využitelná? Suplementů existuje na trhu celá řada, avšak ne každý dokáže spotřebitele uspokojit a přinést očekávané výsledky.
Kde najdeme „hodné“ bakterie
Probiotické bakterie se nachází například v mléčných výrobcích, které prošly fermentací. Může jít o jogurty, zakysaná mléka, kefíry apod. Dalším zdrojem je také kvašená zelenina, například zelí nebo okurky. Směsi bakterií jsou také přidávány do různých potravin i doplňků stravy s cílem pozitivně ovlivnit střevní mikroflóru a zlepšit tak zdravotní stav. Zejména jde o bifidobakterie. Právě mlékárenské produkty jsou ale v současné době jediné, kde je přítomnost bakterií pod kontrolou na základě legislativy.
Jak dlouho probiotika užívat? Ve stravě neustále
Pokud chcete svůj trávicí systém posilovat a mít zdravá střeva, je potřeba probiotika přijímat pravidelně a v podstatě neustále. Ve střevech totiž vydrží tyto „hodné“ bakterie maximálně týden. Je tedy potřeba takové potraviny konzumovat stále a v dostatečném množství. Pomohou v tomto případě právě doplňky stravy? Jedná se přece o snadné řešení, jak do sebe dostat v jedné kapsli tolik bakterií, kolik je potřeba a více není nutné řešit. Není to ale tak jednoduché. Naopak bylo již mnohokrát prokázáno studiemi, že vůbec nejlepší řešení pro podporu zdravého trávení (a funkci střev) je konzumace vyvážené stravy, která obsahuje kysané výrobky a čerstvé plodiny (jako je ovoce a zelenina). Suplementace to tedy až tak „nevytrhne“, jak by se mohlo zdát.
Probiotika jako suplementy nejsou šité na míru
Probiotické doplňky stravy navíc nepatří mezi léky, a proto v současné době neexistuje žádná metodika, která by uměla stanovit počet i druhy daných mikroorganismů uváděných výrobcem. Nikdo z nás tedy nedokáže přesně odhadnout, který doplněk stravy je správný právě pro nás a kolik druhů bakterií takto přijmeme. Rovněž neznáme přesné účinky včetně toho, zda je tato cesta příjmu dostatečná. Spoléhat se tedy jen na doplňky stravy nelze.
Když už doplňky stravy, tak v chladu
Ne moc známou skutečností je i fakt, že dlouhodobým skladováním počet probiotických bakterií klesá, což může být opět problém v případě doplňků stravy. Například kysané mléčné výrobky jsou uchovány vždy v chladu a obvykle je zkonzumujeme do několika dní. Podle nejrůznějších testů suplementů ale je pokles bakterií dokonce tak velký, že doplňky v praxi již ani neobsahují bakterie. Doba poklesu jednotlivých druhů bakterií je velmi odlišná, takže se přesná doba určit nedá. Platí ovšem, že v ledničce vydrží doplňky o něco déle a měly by tedy vždy být uchovávány v chladu. Někteří výrobci přesto na obale uvádějí, že je možné je skladovat při pokojové teplotě.
Probiotické doplňky stravy bohužel v polovině případů nesplňují deklarace na svých obalech, zejména co se týká obsahu bakterií. Pro běžnou populaci by tak tyto informace měly být spíše varováním. Než se tedy vydáte do lékárny pro svá oblíbená probiotika, zkuste se raději zaměřit na svou stravu a hledat ty „hodné“ bakterie jinde.
Zdroj: www.vitalia.cz
Autor: Veronika Matoušová