Koenzym Q10 potřebuje skoro každá buňka v těle. Odkud jej získat a čím je tak důležitý?
Koenzym Q10 je sloučenina, která v buňkách pomáhá vytvářet energii, konkrétně ATP. Tělo jej produkuje přirozeně, tato schopnost ale s věkem přirozeně klesá. Proto je důležité získávat koenzym Q10 z potravin nebo z doplňků stravy. Poradíme, jak na to a vysvětlíme, v čem a proč je jeho příjem vlastně tak důležitý.
Podle různých výzkumů vyniká koenzym Q10 širokou škálou léčebných účinků a snížená hladina může souviset s chorobami jako jsou onemocnění srdce, poruchy funkce mozku, cukrovka nebo i rakovina. Pokud ho má tělo naopak dost, může pomoci léčit srdeční selhání zlepšením srdeční funkce, zvýšením produkce ATP, což je zásadní sloučenina pro funkci všech buněk, a omezením oxidačního stresu.
Co dalšího koenzym Q10 dokáže?
- Díky významným antioxidačním vlastnostem může zlepšit kvalitu spermií u mužů a u žen snížit pokles počtu a kvality vajíček.
- Při aplikaci přímo na pokožku může snížit její poškození sluncem a zvýšit antioxidační ochranu, v jeho moci je také snížit riziko rakoviny kůže.
- Protože zvyšuje funkčnost mitochondrií a snižuje záněty pomáhá předcházet vzniku migrén, případně je léčit.
- Protože samotný výkon při fyzickém cvičení je ovlivňován oxidačním stresem a funkcí mitochondrií, může zvyšovat fyzickou výkonnost a kondici, protože pomáhá snižovat poškození buněk oxidačním stresem, podpořit kapacitu plic a snížit míru únavy a vyčerpání.
- Může pomoci zvýšit citlivost na inzulín a zlepšit hladinu cukru v krvi, pročež se ukazuje jako schopný bojovník proti cukrovce.
- Jelikož hraje zásadní roli v ochraně buněčné DNA a přežití buněk, je jeho dostatek spojován s prevencí vzniku a recidivy rakoviny.
- Bylo prokázáno, že chrání mozkové buňky před poškozením oxidačním stresem a snižuje účinek škodlivých sloučenin, které mohou vést k onemocněním mozku.
Z potravin i doplňků se vstřebává stejně
Vzhledem k tomu, že vlivem přirozeného procesu stárnutí tělo přestává koenzym Q10 samo vytvářet, ukazuje se jeho doplňování stravou nebo ve formě doplňků stravy jako dlouhodobě výhodné. Doporučené denní množství se standardně pohybuje od 90 do 200 mg denně, většina lidí ale dobře snáší i dávky do 500 mg a u vyšších příjmu dosud nebyly prokázány žádné nežádoucí vedlejší účinky. Podle dosavadních přístupných informací se rovnocenně vstřebává z potravin i doplňků stravy. Na koenzym Q10 jsou bohaté potraviny jako je vepřové, hovězí a kuřecí maso, tučné mořské ryby, zelenina jako je špenát, květák a brokolice, ovoce jako pomeranče a jahody, luštěniny jako je sója, čočka a arašídy, také sezamová semínka a pistácie a řepkový olej.
Z doplňků stravy volte fermentovaný
Co se doplňků stravy týče, dodává se koenzym Q10 ve dvou různých formách – fermentovaný vzniká přirozeným biologickým procesem, nefermentovaný je vyráběn synteticky. Jelikož fermentovaný koenzym Q10 tvoří až 90 % koenzymu Q10, který se v naší krvi vyskytuje přirozeně, je pro organismus lépe vstřebatelný a je vhodné volit pro doplňování tuto formu. Protože se koenzym Q10 rozpouští v tucích, je dobré jej v případě, že jej konzumujete v podobě doplňku stravy, přijímat s jídlem nebo vybírat doplňky stravy, kde je jeho obsah přímo kombinován s tuky či oleji. Takový postup jeho schopnost vstřebat se zvyšuje až třikrát.
Autor: Kateřina Hájková