Káva pomůže nejen v boji s Alzheimerovou nemocí
Každou chvíli se objevují nové hypotézy o tom, jak je která potravina zdravá či naopak nezdravá, přestože nás dosud zaručené informace přesvědčovaly o opaku. Nejinak je to i s kávou. Jistě jste už slyšeli o tom, jak je škodlivá, jak moc nám nesvědčí, přestože mnohým z nás zpříjemňuje každé ráno, bylo by lepší s ní prostě skoncovat. Jak je to ale doopravdy?
Podle Garyho W. Arendashe, profesora floridského Centra pro výzkum Alzheimerovy choroby, kofein působí jako účinná prevence proti Alzheimerově chorobě, která je v současnosti velký problém. Existují dokonce předpoklady, že káva a v ní obsažené látky mohou pomoci mozku, který je již Alzheimerovou nemocí do určité míry postižen.
Kofein boduje v boji proti Alzheimerově nemoci, dokazují to pokusy na myších!
Američtí vědci z Floridského centra výzkumu Alzheimerovy nemoci denně podávali starším myším látku, která se vyrovnala zhruba pěti šálkům černé kávy, čímž se podle všeho zlepšila jejich mozková činnost. Kofein výrazně snižoval u těchto myší abnormálně vysoké hladiny proteinu, který je s Alzheimerovou nemocí úzce spojován. Díky těmto pokusům, jež vedly právě k rychlému snížení hladiny beta-amyloidu v krvi, se náhle projevily pozitivní změny v mozku pokusných hlodavců. Tato zjištění jsou podle Garyho Arendashe, vedoucího týmu vědců, jež se zabývají tímto výzkumem, velmi důležitá a rozhodně dávají možnost využití kofeinu jako léčebného prostředku v boji s demencí. Kofein, jak zdůrazňuje, je pro většinu lidí zcela bezpečný, navíc se snadno a rychle dostává do mozku, kde podle všeho účinkuje přímo.
Další důvody, proč si kávu dopřát bez výčitek
Je prokázáno, že káva má významně větší antioxidační účinky než například kakao nebo zelený čaj, tak hojně propagován zastánci zdravé výživy, často právě na úkor kávy. Až 70 % antioxidantů, které denně přijmeme, pochází právě z kávy, tvrdí gastroenterolog a nutricionista Thomayerovy nemocnice v Praze, docent Pavel Kohout. Antioxidanty chrání buňky proti volným radikálům a tím brání jejich předčasnému stárnutí, dále posilují odolnost nervového a imunitního systému a mají svůj velký význam i v prevenci proti celé řadě závažných chorob. Antioxidační účinek kávy byl však prokázán i v další souvislosti -výzkumy ukázaly, že dva šálky kávy denně snižují riziko vzniku rakoviny dělohy, a to až o 7 %.
Je káva skutečně cestou ke zdraví?
Ačkoliv různé studie skutečně prokázaly, že kofein má své přednosti a může nám pomoci předejít i mnoha zdravotním rizikům, je důležité dbát na množství, a také na způsob přípravy kávy. Jeden klasický šálek kávy může obsahovat mnoho živin - vitamíny B1, B2, B3, B5, B9, mangan draslík, hořčík, fosfor a další množství látek, jako jsou např. oleje, vosky, sacharidy, kyseliny a bílkoviny.
Abychom získali všechny tyto pozitivní vlastnosti kávy, musíme vybírat kávu kvalitní, tedy kvalitní kávová zrna. Z kávových kapslí či instantní kávy často o spoustu těchto přínosných živin přijdeme, je dobré proto vybírat ve specializovaných obchodech a zaměřit se na výběrovou kávu správného složení a vysoké kvality. Jste-li milovníky kávy, staňte se i jejími znalci, ať si můžete vychutnat nejen požitek z její dokonalé chuti a vůně, ale i z jejích blahodárných účinků.
Jak pečovat o pacienta s Alzheimerovou chorobou?
Zdroj: Tyden.cz, Prozeny.cz, Vybornakava.cz, Cerstvakava.cz
Foto: Pixabay.com
Autor: Veronika Tůmová