Zdravé dobroty z páry
Vaření v páře je nejen moderní, ale také mnohem rychlejší a zdravější než klasická příprava pokrmů na pánvi či v troubě. Bezesporu největší výhodou je fakt, že není potřeba přidávat k potravinám další tuk a jídlo zůstává šťavnaté, neztrácí barvu a hlavně si zachová i více vitamínů. Navíc dnes trh nabízí již velké množství spotřebičů, které s párou jednoduše pracují a cenově jsou srovnatelné s klasickými spotřebiči.
Vaření v páře si nejdříve oblíbili zastánci zdravého životního stylu, kteří oceňují především jeho šetrnost k potravinám. Velkým pomocníkem je i pro lidi, kteří ze zdravotních důvodů musí dodržovat netučnou dietu. Poslední dobou si však pára našla své místo i v běžných domácnostech, protože je vaření skutečně jednoduché a časově nenáročné. Lze jím připravit v podstatě celé menu najednou, tedy maso, brambory, zeleninu a dokonce i dezert. U kvalitních spotřebičů se vůně ani chutě nesmísí a celý oběd je ve srovnání s klasickým vařením hotový za podstatně kratší dobu.
Způsob, jakým lze pokrm v páře připravit, je v podstatě dvojí. První variantou je vaření v tzv. parním hrnci. Během vaření působí na jídlo v několika vrstvách pára o 100 °C, dokud neuplyne nastavená doba vaření. Tyto hrnce jsou speciálně uzpůsobeny pouze na přípravu jídla v páře a jejich cena zřídka překročí 5000 Kč. Mezi oblíbené výrobce patří například Tefal nebo Philips.
Některé lidi ale může představa dalšího poměrně objemného spotřebiče v kuchyni od vaření v páře odradit. Řešením může být druhý způsob vaření v páře, a to pomocí multifunkční mikrovlnné trouby.
Multifunkční mikrovlnné trouby kombinují výhody klasické trouby a mikrovlnky. Kromě pečení, vaření pomocí mikrovln nebo rozmrazování však kvalitnější z nich nabízí i funkce grilování nebo vaření v páře. Parní vaření v multifunkční mikrovlnné troubě funguje díky speciální plastové nádobě, do které se ve vrstvách umístí připravované potraviny. Výrobcem těchto trub s možností vaření v páře je společnost Whirlpool. Díky přirozenému výkonu páry je možné v troubách dobu přípravy jídla zkrátit až o 35 % (podle druhu pokrmu) a jídlo může být znovu ohříváno nebo udržováno teplé i několik hodin, aniž by se vysušilo či ztratilo cokoli ze své původní struktury a chuti čerstvě připraveného pokrmu.
Při srovnání s klasickými parními hrnci je cena multifunkčních mikrovlnných trub přibližně dvojnásobná. Tyto multifunkční trouby, které velikostí odpovídají přibližně klasickým mikrovlnným troubám, však oproti parnímu hrnci dokážou zastat práci minimálně dalších tří kuchyňských spotřebičů.
Autor: Zdravě.cz