Zdravě - soutěže a novinky

Zdravé dobroty z páry

Zdravě.cz
01.10.2010

Vaření v páře je nejen moderní, ale také mnohem rychlejší a zdravější než klasická příprava pokrmů na pánvi či v troubě. Bezesporu největší výhodou je fakt, že není potřeba přidávat k potravinám další tuk a jídlo zůstává šťavnaté, neztrácí barvu a hlavně si zachová i více vitamínů. Navíc dnes trh nabízí již velké množství spotřebičů, které s párou jednoduše pracují a cenově jsou srovnatelné s klasickými spotřebiči.

Vaření v páře si nejdříve oblíbili zastánci zdravého životního stylu, kteří oceňují především jeho šetrnost k potravinám. Velkým pomocníkem je i pro lidi, kteří ze zdravotních důvodů musí dodržovat netučnou dietu. Poslední dobou si však pára našla své místo i v běžných domácnostech, protože je vaření skutečně jednoduché a časově nenáročné. Lze jím připravit v podstatě celé menu najednou, tedy maso, brambory, zeleninu a dokonce i dezert. U kvalitních spotřebičů se vůně ani chutě nesmísí a celý oběd je ve srovnání s klasickým vařením hotový za podstatně kratší dobu.

mikrovlnnetrouby-specialni-parni-nadoba-mensi.jpg

Způsob, jakým lze pokrm v páře připravit, je v podstatě dvojí. První variantou je vaření v tzv. parním hrnci. Během vaření působí na jídlo v několika vrstvách pára o 100 °C, dokud neuplyne nastavená doba vaření. Tyto hrnce jsou speciálně uzpůsobeny pouze na přípravu jídla v páře a jejich cena zřídka překročí 5000 Kč. Mezi oblíbené výrobce patří například Tefal nebo Philips.

Některé lidi ale může představa dalšího poměrně objemného spotřebiče v kuchyni od vaření v páře odradit. Řešením může být druhý způsob vaření v páře, a to pomocí multifunkční mikrovlnné trouby.

Multifunkční mikrovlnné trouby kombinují výhody klasické trouby a mikrovlnky. Kromě pečení, vaření pomocí mikrovln nebo rozmrazování však kvalitnější z nich nabízí i funkce grilování nebo vaření v páře. Parní vaření v multifunkční mikrovlnné troubě funguje díky speciální plastové nádobě, do které se ve vrstvách umístí připravované potraviny. Výrobcem těchto trub s možností vaření v páře je společnost Whirlpool. Díky přirozenému výkonu páry je možné v troubách dobu přípravy jídla zkrátit až o 35 % (podle druhu pokrmu) a jídlo může být znovu ohříváno nebo udržováno teplé i několik hodin, aniž by se vysušilo či ztratilo cokoli ze své původní struktury a chuti čerstvě připraveného pokrmu.

Při srovnání s klasickými parními hrnci je cena multifunkčních mikrovlnných trub přibližně dvojnásobná. Tyto multifunkční trouby, které velikostí odpovídají přibližně klasickým mikrovlnným troubám, však oproti parnímu hrnci dokážou zastat práci minimálně dalších tří kuchyňských spotřebičů.

banner-green_generation-seber_tip.gif

Autor: Zdravě.cz

Národní den epilepsie
Katalytické aroma lampy

Další články

Boj proti oparům
Opar

Boj proti oparům

19.04.2012

Trpíte na opary? Pak jistě víte, jak takový malý flíček dokáže potrápit. Někteří mají opar každou chvíli, jiní téměř nevědí, co to opar je.

Způsoby aplikace inzulinu
Cukrovka

Způsoby aplikace inzulinu

18.04.2012

Aplikace inzulínu je nezbytná součást léčby některých diabetiků. Takové případy nastávají, když slinivka plní svou funkci minimálně nebo vůbec a je nutné hormon inzulín v těle nahr ...

Časté zvracení kojenců
Zvracení

Časté zvracení kojenců

Když se dítě napije, část mléka volně odteče koutkem úst, povětšinou po změně polohy při odříhnutí, ale někdy i delší dobu po pití, i když si řádně odříhlo. Malí kojenci přibližně ...

Rakovina žaludku - zákeřné onemocnění
Rakovina žaludku

Rakovina žaludku - zákeřné onemocnění

26.11.2010

V dnešní době se velmi často hovoří o důležitosti zdravé stravy. Jedním z důvodů je prevence onemocnění známého jako rakovina žaludku, jinými slovy – zhoubný nádor (karcinom) žalud ...