Jak správně uchovávat potraviny
Dají se zamrazit brambory? Jak skladovat vajíčka a do jakého fochu v lednici umístit zeleninu a maso? Podívejme se na to, jak správně uspořádat potraviny, zabalit či ošetřit před uskladněním, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů a dalších důležitých látek.
Potraviny ukládejte do chladničky nebo mrazničky vždy zabalené. I zmrzlé potraviny se odpařují, vytvářejí námrazu a osychají. Aromatické potraviny zamrazujte odděleně od ostatních potravin.
Rozdělte si zásuvky v mrazničce na ovoce a sladké potraviny, maso a hotová jídla a aromatické potraviny. Před zmrazením potraviny naporcujte na menší kusy, abyste se vyhnuli náročnému porcování již zmrzlých kusů. Znovu zmrazovat již rozmražené potraviny je nepřijatelné.
Balíčky s naporcovanými surovinami si popisujte a označte datem, ať je včas spotřebujete a máte přehled, co vlastně v chladničce a mrazničce máte.
Teplé pokrmy nechte nejdříve vychladnout alespoň na pokojovou teplotu a teprve poté je vložte do mrazničky nebo chladničky. Teplé potraviny totiž vytvářejí námrazu.
Vejce ukládáme do ledničky špičkou dolů, žloutek tak leží na bílku, nikoli na vzduchové bublině. V chladničce vydrží čerstvé tři až čtyři týdny.
Z příloh můžeme zamrazit těstoviny a rýži. Brambory se zamrazit nedají, dá se však zamrazit bramborová kaše.
Jak rozmrazit zmrzlé potraviny
Rozmrazování má být oproti zamrazování co nejpomalejší. Ideálně v chladničce nebo na vzduchu na pracovní ploše. Dobře rozmrazíte i v mikrovlnné troubě.
Určitě nerozmrazujte pod horkou vodou, protože dochází ke ztrátě chuti a vzhledu. Roztátý led a vodu z potravin na nic nepoužívejte. Mohou obsahovat choroboplodné zárodky.
Stane-li se vám, že kvůli výpadku proudu nebo poruše spotřebiče potraviny rozmrzly, uvařte je a spotřebujte, nebo uvařené dejte opět zamrazit. Nezmrazujte však rozmražené bez tepelné úpravy.
Jak prodloužit čerstvost
Zbydou-li chlebíčky z večerní párty, uchováváme je v chladničce přikryté mírně navlhčenou utěrkou nebo je přikryjeme fólií.
Salát uchováme čerstvý celý týden, pokud listy rozebereme a vložíme do mikrotenového sáčku. Pažitka nám zase vydrží až 14 dní, pokud ji vložíme do plastového sáčku a necháme v chladničce. Potřebujeme-li uchovat zbylou nasekanou cibuli, vložíme ji do plastové krabičky, dobře uzavřeme a uložíme do chladničky.
Bylinky ukládáme do lednice v mikrotenovém sáčku.
Chcete-li si uchovat pečivo déle čerstvé, zmrazte je. Pečivo takto vydrží čtyři až šest měsíců. Rozmrznout je nechte v pootevřeném mikrotenovém sáčku, aby nedošlo k jeho navlhnutí ani k okorání. Poté je možné pečivo rozpéct v mikrovlnné či běžné troubě.
Maso před uložením do mrazničky vybalte z obalu, v němž jste je zakoupili, opláchněte studenou vodou, osušte a vložte do uzavřeného sáčku nebo misky s víkem.
Ryby zamrazujte s vodou a ledem. Samotnou rybu zamrazte, pak ji uložte do plastové vaničky, zalijte vodou a zmrazte do bločku ledu.
Jak uchováváte potraviny vy, máte nějaký speciální tip?
Autor: Milena Mocková