Řepkový olej - to pravé do vaší kuchyně
Řepkový olej je velmi chutný a z nutričního hlediska vyvážený, vhodný pro použití ve studené i teplé kuchyni.
Tuky, zejména rostlinné oleje hrají v naší výživě významnou roli a do zdravého jídelníčku rozhodně patří. Omezování jejich konzumace se projevuje nedostatkem vitaminů rozpustných v tucích a ve slábnoucím imunitním systému. Tuky se však také podílejí na příjemnějším vjemu chuti potravin, kupříkladu zeleninového salátu dochuceného lžící majonézy nebo tatarské omáčky. Tyto produkty se vyrábí ze zdraví prospěšných rostlinných olejů, většinou z oleje řepkového, jehož složení nejlépe vyhovuje výživovým požadavkům.
www.olejnadzlato.cz
Složení jednotlivých druhů olejů, a tím pádem i jejich vliv na naše zdraví se však podstatně liší. Lékařská doporučení pro množství a skladbu tuků v jídelníčku se shodují se na tom, že celkový příjem tuků by neměl být vyšší než 30 až 35 % celkového energetického příjmu (tj. přibližně 60 až 90 g tuků denně), přičemž z živočišných tuků by měla pocházet maximálně 1/3 tohoto příjmu. Zbylé 2/3 by měly tvořit rostlinné tuky a oleje. Na druhou stranu, příjem tuků by neměl klesnout pod 20 % celkového příjmu energie.
Správě sestavený jídelníček by měl zajistit potřebný příjem rostlinných olejů bohatých na omega-3 mastné kyseliny a to zejména na úkor živočišných tuků a zdrojů transmastných kyselin. Řepkový olej ve světle nových vědeckých poznatků vychází jako zcela ideální zdroj omega-3 mastných kyselin, vhodný k pravidelné celoživotní konzumaci. Doporučené denní množství omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin je obsaženo v cca 100 ml řepkového oleje.
Řepkový olej je velmi chutný a z nutričního hlediska vyvážený olej. Dá se použít jak k vaření a dušení, tak na přípravu studených pokrmů. Vhodný je zejména do zeleninových salátů, omáček, salátových zálivek a k nakládání zeleniny. Dobře snáší tepelnou úpravu, při správném použití se nepřipálí a pokrmům dodá jemný oříškový nádech. Řepkový olej má krásnou barvu a díky své neutrální chuti zvýrazňuje aroma ostatních přísad v jídle, jejichž souznění jedinečně doladí.
Více na www.olejnadzlato.cz
Autor: Zdravě.cz