Pravda o mléku: je zdraví prospěšné!
Mluvíme-li o konzumaci mléka, mluvíme zejména o mléku kravském či kozím. Mluvíme-li však o mléku, označujeme tímto pojmem někdy i produkty, které ho mají nějakým způsobem nahradit, ať už z důvodů alergií, potíží se zažíváním či osobního přesvědčení. V takovém případě mluvíme například o mléku sojovém.
O mléku byla vedena celá řada diskusí a konec konců tyto diskuse i nadále pokračují. Existují dva tábory, přičemž jeden tábor je radikálním zastáncem mléka a nemůže si vynachválit jeho přínos pro lidský organismus, ať již je to dostatečná zásoba vitamínů, vápníku, bílkovin a dalších látek prospěšných pro růst. Druhá strana mluví o těch samých vlastnostech mléka, avšak zmiňuje jejich absenci, popřípadě zcela opačný účinek. Odpůrci s oblibou tvrdívají, že mléko vytváří hlen, který údajně zahlcuje celý organismus, a dochází tak k ucpávání ostatních žláz - můžete se dokonce dočíst, že konzumace mléka vede k poruchám funkce vejcovodů a varlat.
Většina těchto diskusí je však vedena spíše z principu a jejich hnacím motorem je skutečnost, že mléko v dospělém věku pije pouze člověk, výjimkou jsou některá domestikovaná zvířata. Je-li tomu tak, vyvstává otázka, proč člověk pije mléko celoživotně, ale ostatní savci ne? Těžko hledat odpověď, avšak stejně bychom se mohli tázat, proč člověk umí sestavit letadlo, ale ostatní savci, potažmo živočichové, ne?
Pro nás je důležité, že mléko skutečně obsahuje určité živiny, které jsou ideální pro mláďata toho živočicha, o jehož mléko se jedná, avšak to neznamená, že by tyto živiny nemohl přijímat jiný organismus. Mléko obecně je významným zdrojem vápníku. Například kozí mléko je ideálním zdrojem železa a vynikajícím prostředkem pro boj s chudokrevností. Ostatně kozí mléko je celkově zdravější než kravské, ale v našich jídelníčcích se objevuje bohužel jen sporadicky.
Někteří lidé, od dětství či s přibývajícím věkem, mají s konzumací a následným trávením mléka potíže, což bývá způsobeno nedostatečnou schopností zpracování laktózy. Avšak právě zpracování laktózy z mléka je fenomén, který oslovil celou řadu genetiků, kteří poukazují na nevídaně rychlou adaptaci lidského organismu na trávení potravy, kterou tento organismus dříve nebyl schopen přijímat. Člověk si tak po tisíce let na mléko zvyká, kdo si však nezvykne, zoufat nemusí, jeho kulinářské dovednosti i chuť na mléko mají jisté řešení v již zmiňovaném mléku sojovém.
Sojové mléko je nápoj vyráběný ze sojových bobů, který má vysokou nutriční hodnotu. Tento nápoj je bohatým zdrojem minerálů a vitamínů, obsahuje např. lecitin či železo. Je vhodnou alternativou pro alergiky, ale i osoby odmítající konzumaci mléka kvůli osobnímu přesvědčení. Nejedná se tedy o mléko jako takové, ale jeho užití v kuchyni může být velmi podobné.
Pijete mléko každý den? Co si o tom myslíte vy ?
Autor: Jana Kožená