Potravinová intolerance
Na některé v dnešní době běžně konzumované potraviny lidské tělo není uzpůsobeno a nedokáže je správně strávit. To přináší nejrůznější zdravotní problémy a celkově zhoršuje kvalitu našeho života. Vyřazení potravin, ke kterým máme intoleranci, vede k lepšímu zdraví a plnohodnotnému životu.
Změna jídelníčku - řešení zdravotních problémů
Trápí-li vás gastrointestinální potíže, jako je nadýmání, průjem, zácpa, plynatost, nebo trpíte-li bolestmi hlavy, migrénami, dýchacími obtížemi, kožními problémy jako lupenka nebo ekzém, chronickou únavou, úzkostí, podrážděností či prostě celkovou nepohodou, stojí za to zaměřit se na to, co jíte.
Výzkum v oblasti imunologie přišel na to, že všechny tyto poměrně běžné zdravotní problémy mohou mít společnou příčinu, a to konzumaci určitých potravin.
Místo toho, abyste tedy nadále různými medikamenty řešili pouze výše jmenované příznaky, se skrze průzkum vašeho jídelníčku můžete dopracovat ke skutečnému jádru problému a následně změnou ve stravování i ke kvalitnějšímu životu.
Podráždění střev
Potravinová intolerance překvapivě není nijak výjimečná, většina z nás si tohoto problému však není vědoma, i když se nás osobně týká. Důvodem je, že příznaky se neobjeví hned po požití problematické potraviny, jako tomu je u více známé, avšak daleko méně rozšířené potravinové alergie.
Příznaky intolerance se objevují v rámci několika hodin až dnů po požití potraviny, a proto si lékaři dlouho nebyli spojitosti s jídlem vědomi. Jedná se o nesnášenlivost určitých potravin, na jejichž trávení naše tělo není uzpůsobeno a má s ním značné problémy.
Tyto potraviny dráždí naše střeva, což se projevuje především problémy gastrointestinálního charakteru, ale i řadou dalších. Po podráždění může dojít ke zvýšené propustnosti střeva, kdy velké částice nestráveného jídla spolu s toxiny a bakteriemi procházejí zvětšenými mezerami mezi střevními buňkami do krevního oběhu. V důsledku toho se aktivuje náš imunitní systém, a protože musí být ve střehu při každém příjmu potravy, je přetížen a opotřebovává se.
Nejběžnější reaktivní potraviny
Intolerantní můžeme být na celou řadu potravin, nejčastěji se však vyskytuje intolerance na pšenici, mléko a vaječné bílky. Dále je běžná intolerance na další druhy obilnin a na kvasnice. Pro zjištění, na jaké konkrétní potraviny máme intoleranci, si můžeme nechat vyhotovit krevní testy nebo můžeme postupně zkusit vyřadit nejběžnější reaktivní potraviny a vyčkat, zda se příznaky zlepší.
Potraviny, u kterých se prokáže intolerance, by měly být z našeho jídelníčku zcela vyřazeny. Jen tak se může trávicí trakt zahojit a příznaky, které jsou s potravinovou intolerancí spojovány, vymizí. Protože se intolerance často týká právě potravin, které jsme zvyklí konzumovat na denní bázi, může být jejich vyřazení poměrně náročné. Proto se doporučuje postupný přechod na nový způsob stravování.
Autor: Agáta Červinská