Zdravá výživa

Netradiční a zdravé suroviny na vaření

Milena Mocková
08.01.2013

Možná vás již trochu nudí vařit stále stejné chuťové kombinace, a proto přemýšlíte, čím obohatit svůj jídelníček. Vyzkoušejte třeba netradiční suroviny, které jsou nejen zdravé, ale i chutné.

Luštěniny

Luštěniny tvořily nedílnou součást jídelníčku našich předků. Dnes je lidé jedí pouze sporadicky. Jsou přitom výborným zdrojem rostlinných bílkovin, pomáhají snižovat cholesterol, krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Díky nízkému glykemickému indexu napomáhají udržet po delší dobu pocit sytosti.

Cizrna

Kromě klasické čočky vyzkoušejte cizrnu. Výborně chutná a navíc má vysoký obsah zdravých tuků, vlákniny, železa a minerálních látek. Cizrna je jedna z nejlépe stravitelných luštěnin. Připravují se z ní saláty, polévky, pomazánky a dušené pokrmy.

Červená čočka

Mezi nepříliš známé a přitom chutné luštěniny patří také červená čočka. Je výhodná v tom, že se nemusí předmáčet a je uvařená zhruba za čtvrt hodiny. Vytváří kašovitou strukturu, takže je výborná na pomazánky a polévky.

Sója

Sója obsahuje zdravé rostlinné bílkoviny,nenasycené mastné kyseliny, vitamíny. Snižuje škodlivý cholesterol a příznivě ovlivňuje hladinu krevního cukru.

Před sójovým masem dejte přednost tradičním sójovým produktům, které jsou vyrobeny klasickými postupy. Můžete vyzkoušet například sójový sýr tofu. Tradiční bílá podoba se hodí k tepelné úpravě, uzenou variantu si můžete dát za studena nebo obložit chlebíčky.

Výtečné je rovněž miso. Jedná se o fermentovanou směs sóji, mořské soli a obilí, ze které se připravuje polévka podporující zdravé trávení a přirozenou imunitu. Je výborná na cévy, snižuje hladinu cholesterolu a odvádí z těla škodliviny.

Pohanka

I když se nejedná o klasickou obilovinu, má pohanka podobné kulinářské využití a hodí se i pro bezlepkovou dietu. Pohanka je nejvíce ceněna pro vysoký obsah rutinu.

Rutin je látka, která příznivě působí na lidský organismus. Zvyšuje elasticitu krevních kapilár a spolu s přítomným vitaminem E na nich léčí chorobné změny. Pohanka je tedy vhodná při křečových žilách nebo hemeroidech. Navíc snižuje riziko infarktu a mrtvice a je doporučována při detoxikaci.

Pohanku můžete uvařit jako přílohu k masu nebo z ní dělat různé náplně, kaše nebo karbanátky. Z pohankové mouky se dají připravit výborné palačinky.

Jáhly

Jáhly vznikají loupáním prosa. Patří mezi nejméně alergizující potraviny, jsou výborně stravitelné a bezlepkové, navíc zásobují tělo důležitými minerálními látkami a vlákninou.

Mezi jáhlové pokrmy patří jáhelník, jáhlová kaše nebo jáhlové škubánky. Jáhly se dají využít jako příloha podobně jako rýže, která je v podstatě z jídelníčků vytlačila.

Ořechy

Nezapomínejte ani na ořechy. Kvalitní ořechy zařazujte do jídelníčku co nejčastěji. Obsahují cenné bílkoviny, minerální látky a tuky, které jsou blahodárné a nezbytné pro zdraví.

Autor: Milena Mocková

Osteoartróza - proč vzniká a jak se léčí
Lubrikační gely – pomůcka pro početí

Další články

Rizika akutní laryngitidy
Laryngitida

Rizika akutní laryngitidy

07.01.2013

Vyděsil vás v noci štěkavý, dráždivý kašel vašeho dítěte, který doprovází teplota? Pak na nic nečekejte a ihned jednejte. Zánět hrtanu neboli laryngitida je nebezpečné onemocnění. ...

Jak přežít Silvestr
Alkohol

Jak přežít Silvestr

Existuje mnoho rad, jak se vyrovnat s účinky nestřídmého pití alkoholu, které hrozí zvláště během silvestrovských oslav. Ty tradiční často nefungují, po některých se vám spíše při ...

Novoroční předsevzetí
Závislost

Novoroční předsevzetí

28.12.2012

Rok 2012 se již brzy stane minulostí. Kromě bujarých oslav k tomuto času patří také chvíle rozjímání – bilancování událostí minulých a plánování věcí příštích – novoroční předsevze ...

Ginkgo biloba a jeho účinky
Bylinky

Ginkgo biloba a jeho účinky

27.12.2012

V poslední době se s tímto názvem setkáváme velmi často, hlavně díky komerční propagaci výrobků s obsahem této “zázračné látky“. Ginkgo biloba – jinan dvoulaločný je prastarý listn ...