Není cukr jako cukr - umělá sladidla
Zajímáte se o to, co pijete a jíte? Orientujete se ve všech informacích uvedených na obalech? Vyhýbáte se cukru a kupujete raději light verze? V tomto článku se podíváme, jak to vlastně s tím cukrem je.
Náhradní sladidla dávají potravinám sladkou chuť a nahrazují přírodní sladidla a med. Mohou být vyrobena synteticky nebo se může jednat o přírodní látky nacházející se v ovoci, bobulovinách nebo houbách. Náhradní sladidla dělíme na kalorická a nízkokalorická.
Kalorická sladidla
Mají obdobnou sladivost jako cukr, ale nezpůsobují tvorbu zubního kazu a jsou vhodná pro diabetiky. Ačkoli mají vliv na hladinu cukru v krvi, ten nestoupá po jejich požití tak prudce jako po běžném cukru.
Mezi ty nejnovější a neškodné patří cukerné alkoholy nebo také alkoholová sladidla:
- maltitol (E965) – používá se jako sladidlo, protože je v krystalické formě sladký jako cukr
- mannitol (E421) – přidává se do nízkokalorických potravin a potravin pro diabetiky
- laktitol (E966) – nepoužívá se příliš jako sladidlo, protože je 300x méně sladký než cukr; nemá vliv na hladinu cukru v krvi
- isomalt (E953) – chutná jako cukr a nezanechává žádnou pachuť
- sorbitol (E420) – přirozeně se vyskytuje v ovoci a bobulovinách
- xylitol (E967) – je obdobně sladký i kalorický jako cukr, je vhodný pro diabetiky
Nízkokalorická sladidla
Obdobně jako ta kalorická nezpůsobují tvorbu zubního kazu. Jsou ale mnohonásobně sladší než cukr, a přitom vhodná pro diabetiky. Těhotným a kojícím ženám se však nedoporučují. Patří sem:
- aspartam (E951) – umělé sladidlo a látka zvýrazňující aroma
- acesulfam K (E950) – sladidlo a látka zvýrazňující aroma
- cyklamáty (E952) – v kombinaci se sacharinem se zvýší jejich sladivost a maskuje se nepříjemná pachuť
- sacharin (E954) – levné umělé sladidlo, které se vyrábí z toluenu
Jíst nebo pít potraviny slazené umělými náhražkami se nedoporučuje v těhotenství a ani během kojení. Některé z látek se stále ještě zkoumají a není u nich potvrzeno, že by nemohly mít negativní vliv na zdravý vývoj plodu. Pokud je to ze zdravotního hlediska nutné, může si těhotná žena osladit pokrm kalorickými sladidly. Tabu pro ní jsou nízkokalorická sladidla.
Děti by bezpochyby měly jíst pouze čerstvé a kvalitní suroviny. Do této skupiny umělá sladidla nepatří. Čím déle se jim děti budou vyhýbat, tím lépe. Problém je ale v tom, že se umělá sladidla přidávají do různých cukrovinek, žvýkaček, limonád a různých pochutin. V této souvislosti se stále častěji mluví o možném vlivu těchto látek na dětskou hyperaktivitu a obezitu.
Zvláštní skupinu spotřebitelů náhradních sladidel tvoří diabetici.
Autor: Milena Mocková