Mléko – co o něm možná nevíte
O mléku a jeho prospěšnosti pro naše zdraví už bylo řečeno mnoho. Doba se mění a stejně tak i názory na to, proč mléko a mléčné výrobky vlastně konzumovat a v jaké formě.
Nutriční přínos mléka je pro naše zdraví rozhodně nezanedbatelný. Je naší první potravou a provází nás po celý život, i když v mnoha podobách. Je cenným zdrojem vápníku, obsahuje fosfor a jod a řadu důležitých vitamínů.
Mléko se sníženým obsahem tuku
Ačkoliv je nízkotučné mléko obecně považováno za zdravější, je nutné připomenout, že odstranění tuku (odstředění) má určitý vliv na obsah dalších živin v mléce.
Tuk je z velké většiny tvořen nasycenými mastnými kyselinami a je koncentrovaným zdrojem energie. Vitaminy rozpustné v tucích – A a D – jsou obsaženy převážně ve smetaně a odstředěním tak z mléka odcházejí. Další důležité prvky, jako je vápník, bílkoviny a další živiny, zůstávají však obsaženy v mléce i po odstředění.
Pasterizace a ošetření metodou UHT
Pasterizované mléko, tedy mléko s prodlouženou trvanlivostí, je po tepelném ošetření vhodné k přímé konzumaci. Způsob standardního ošetření mléka pasterizací má minimální vliv na nutriční hodnotu a chuťové vlastnosti mléka.
Ošetření metodou UHT – Ultra High Temperature je vysokoteplotní tepelné zpracování, vysoká pasterizace, která také zachovává nutriční hodnoty, ale mění chuť mléka a ničí většinu vitamínů B a C. Výhoda tohoto ošetření spočívá v tom, že mléko v ochranných obalech vydrží bez chlazení i několik měsíců.
Pasterizace má za úkol zničit velké množství škodlivých látek a mikroorganismů obsažených v mléce, a to působením různě vysokých teplot v různých časových intervalech.
Mléko pro alergiky
V případě alergie na bílkovinu kravského mléka je vhodnou alternativou mléko sojové, obilné, v některých případech i syrovátka. Kozí mléko není vždy doporučováno z důvodu možného vyvolání alergické reakce, ale v některých případech je vhodnou alternativou, stejně jako mléko ovčí.
Druhů sojového mléka a příbuzných výrobků je dnes na trhu nepřeberné množství, stejně tak i levných náhražek, které však mají s pravým sojovým mlékem málo společného a neobsahují potřebný dostatek cenných vitamínů a živin. Sojové mléko je lehce stravitelné a neobsahuje cholesterol, je vhodné nejen pro jedince s alergií na laktózu ale např. i pro vegetariány.
Kozí a ovčí mléko
Kozí a ovčí mléko má oproti u nás více rozšířenému kravskému mléku řadu výhod. Kozí mléko má méně tuku, ten však obsahuje více prospěšných nenasycených mastných kyselin. Je vhodné i pro velmi malé děti a kojence, působí příznivě při překyselení žaludku, obsahuje látky s protirakovinnými účinky a působí jako antioxidant.
Ovčí mléko je obzvlášť výživné, obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek, a přestože je tučnější než mléko kravské, tyto tuky jsou spíše přínosem, protože obsahují lehce stravitelné mastné kyseliny, které zabraňují např. ucpávání cév.
Z kozího i ovčího mléka je na trhu velký výběr dalších výrobků, jako jsou např. jogurty a sýry, vyráběné z přírodních a vysoce kvalitních surovin.
Autor: Veronika Tůmová