Krajina září žlutě - máme se radovat nebo bát?
Řepkový je doporučován odborníky na výživu i šéfkuchaři. Samotná rostlina, z jejíchž semen se olej lisuje, je však stále vnímána spíše negativně. Čeho se bojíme nejvíce?
Alergie
Řepka produkuje velké množství pylu. Přesto je pouze mírným alergenem a výskyt alergie výhradně na pyl řepky je v populaci spíše výjimkou. Pylová zrna řepky jsou poměrně těžká a hrudkují se, nešíří se proto na velké vzdálenosti. Alergici na pyl reagují často na více druhů rostlin, např. břízu, traviny a obiloviny, které kvetou ve stejném období. Jejich pyl se šíří vzduchem mnohem snadněji a na větší vzdálenosti.
Postřiky
Největší množství postřiků potřebuje chmel, ovoce a zelenina, poté teprve brambory a řepka. Za nimi následují obiloviny a další plodiny. Na ošetření řepky se zároveň používají stejné postřiky, jako na brambory, cukrovku, luskoviny, kukuřici, obilí, zeleninu, ovoce a některé i v lesích. Pro použití postřiků platí závazná pravidla, tzv. integrovaná ochrana rostlin, která významně snižují, až vylučují rizika spojená s pěstováním jakékoliv plodiny. Zemědělcům hrozí vysoké finanční postihy a odebrání dotací, pokud by tato pravidla nedodržovali.
Řepka a včely
Kvetoucí řepka obvykle poskytuje výborný zdroj pylu a nektaru pro včely. Měla by se ošetřovat nejpozději tři dny před rozkvětem, což se vzhledem k proměnlivosti počasí nemusí vždy podařit správně odhadnout. Někteří zemědělci přistupují k danému problému citlivě a využívají k postřikům večerní hodiny, kdy včely nelétají, případně volí v tomto období postřiky, které včely neohrožují. Pro srovnání: v loňském roce došlo k 57 hlášeným úhynům včelstev s prokázanou příčinou nevhodného postřiku, ale také k úhynu 300.000 včelstev z důvodu varoázy.
GMO řepka
V Evropské unii není žádná odrůda GMO řepky povolená, tedy ani pěstovaná, ani dovážená. Evropským trendem je vyhýbat se GMO plodinám. Pokud by byly v jakémkoliv výrobku použity GMO plodiny, musí být uvedeny na obale.
Autor: Zdravě.cz