Dejte pozor na živočišné tuky
Máte intenzivní chuť na grilovanou krkovici, smetanovou omáčku nebo sýr rozplývající se na jazyku? Než po tučných pochoutkách sáhnete, přečtěte si, co může nadměrná konzumace živočišných tuků udělat s vaším zdravím.
Živočišné tuky obsahující nasycené mastné kyseliny sice lahodí chuťovým buňkám, mnohem méně příjemné je ale jejich působení v organismu člověka. „Nadměrná konzumace nasycených mastných kyselin je v České republice natolik palčivým problémem, že se s jejími následky setkáváme v ordinacích denně,“ vysvětluje MUDr. Otto Herber, místopředseda Společnosti všeobecného lékařství. „Právě tato součást tuků totiž stojí za vznikem mnoha závažných onemocnění, především těch postihujících srdce a cévy.“
Kardiovaskulární choroby jsou nejen v České republice, ale i v Evropě nejčastější příčinou úmrtí – každou minutu tu zemře jeden člověk na infarkt myokardu. Na jejich vzniku se významně podílí vysoká hladina cholesterolu, kterou má na svědomí právě nepřiměřená konzumace nasycených mastných kyselin.
Postižení cév, které postupně ztrácejí na kvalitě, se dlouho nemusí projevit, a vyjde náhle najevo až se závažnými onemocněními, jako jsou srdeční infarkt, cévní mozková příhoda nebo ischemická choroba dolních končetin.
Čeští lékaři by své pacienty před takto neradostnou budoucností rádi ochránili. Proto zahájili letos v lednu kampaň proti nadměrné konzumaci tuků s převahou nasycených mastných kyselin, během níž lidem vysvětlují, jak ozdravit svůj životní styl.
Nejlepší způsob, jak chránit srdce a cévy, je nahradit nasycené mastné kyseliny nenasycenými, což znamená výrobky, obsahující převahu živočišných tuků, nahradit produkty s převahou tuků rostlinného původu. Více informací o kampani najdete na www.nasyceneskodi.cz.
Pro ozdravění jídelníčku se doporučuje používat rostlinné oleje a tuky (margaríny) místo másla a sádla na vaření i mazání. Je dobré odstraňovat z masa před konzumací viditelný tuk a z drůbeže kůži už před úpravou. Namísto červeného masa jíst více ryb a masa bílého, upřednostňovat mléčné produkty se sníženým obsahem tuku a sledovat značení potravin.
Autor: Zdravě.cz