Dejte pozor, čím solíte!
Sůl je pro náš organismus nezbytně důležitá a neměla by chybět vlastně v žádném jídle. Dodává nám sodík, který je potřebný pro nervový systém, ale také pro celkové hospodaření tekutin v těle. Konzumace soli má velký vliv na naše zdraví. Sůl nám může prospívat, ale zrovna tak i škodit, a to záleží právě na tom, jakou sůl používáme.
Většina lidí by neosolené jídlo vůbec nepozřela a zřejmě podobná většina lidí používá běžnou kuchyňskou sůl, která je pro naše tělo jenom zátěží. Tato klasická jedlá sůl - chlorid sodný - je vhodná spíše pro průmyslové využití. Jde o chemicky ošetřenou (rafinovanou) a upravenou sůl, která je zbavena minerálních látek, již jsou pro tělo velmi důležité.
Tento fakt nezmění ani přídavky „obohacující" sůl - chemický jód a flór. Jedná se totiž o vysoce toxické halogeny, které jedovatost chloridu sodného ještě zvyšují! Běžná sůl se navíc neobejde ani bez přídavků stabilizátorů (např.hydroxid hliníku), které zajišťují především udržení sypkosti soli, zdraví však také neprospívají. Tyto látky však nemusí být na informační etiketě ani uvedeny.
Běžná kuchyňská sůl je pro lidský organismus toxická, agresivní a následně škodlivá, jelikož se s ní tělo velice těžce vyrovnává. Následky konzumace této soli mohou být různé, ale nejčastěji se vyskytují edémy, celulitida, artróza, artritida, dna a v neposlední řadě také tvorba ledvinových a žlučníkových kamenů.
Kamenná sůl
- nejčastěji se jedná o rakouskou sůl
- je rozhodně lepší než klasická jedlá kuchyňská sůl
- sehnat ji bez chemických úprav je velmi těžké
Mořská sůl
- je také vhodnější než běžná jedlá kuchyňská sůl
- opět se sůl neobejde bez čištění, protože moře jsou stále více znečistěná
Krystalická sůl - himálajská
- jde o nejvhodnější sůl
- snadno se vstřebává, a pokud jde o přebytky, tělo je schopno je bez problémů a vedlejších účinků vyloučit
- obsahuje minerály a stopové prvky (vápník, draslík, hořčík, jód, zinek, železo), které působí jako antioxidanty a dodávají tělu energii
- himálajská sůl je na trhu v několika podobách - ať už jako jedlá sůl, sůl v krystalech na přípravu solanky, sůl koupelová nebo též ve formě solných lamp a v neposlední řadě také léčivých solných jeskyní
- nevýhodou himálajské soli je její vyšší cena
Věděli jste, že používání různých druhů soli může mít vliv na vaše zdraví? Jakou sůl používáte vy?
Autor: Alena Mrákotová