Vředová choroba gastroduodenální - strana 1
Vředová choroba gastroduodenální je odborný název pro žaludeční a dvanáctníkové vředy.
Jde o onemocnění sliznice žaludku ne dvanáctníku, která je doslova poleptána agresivními trávicími šťávami. Před těmito šťávami je sliznice žaludku chráněna hlenem mucinem, který žaludek vytváří. Dvanáctník je chráněn zásaditým sekretem, který si tvoří. Neléčené vředy se mohou doslova prožrat skrz žaludek a kyselina se tak vylije do dutiny břišní, což je život ohrožující stav.
Vředy tedy vznikají převahou poškozujících faktorů. K tomu vede několik vlivů. Hlavními jsou nesprávné stravovací návyky, pití silné kávy (hlavně nalačno), pití koncentrovaného alkoholu, kouření a přejídání. Přítomnost bakterie Helicobacter Pylori je také rizikovým faktorem, protože jakékoli poškození sliznice se v jeho přítomnosti hůře hojí. V poslední době je také zvýšen výskyt vředů následkem užívání nesteroidních antirevmatik, kortikosteroidů a analgetik. Velmi důležitým zevním faktorem pro vznik vředů je dlouhodobý stres, který zvyšuje produkci žaludeční kyseliny.
Vředy se projevují bolestí závislou na příjmu potravy. Dvanáctníkové vředy bolí, pokud je žaludek prázdný tedy nalačno. Nemocný si tak ulevuje častým jedením a přibírá na váze. Žaludeční vředy bolí naopak brzy po jídle a to většinou do dvou hodin. Nemocný se tak bojí najíst. Často se objevují i doprovodné jevy jako nechutenství, říhání nebo nucení na zvracení.