Vláknina
V dnešní době hraje vláknina velmi důležitou roli ve stravovacích návycích. Vláknina je součást složky potravy, která není štěpitelná trávicími enzymy ve střevech a nevstřebává se ani v tenkém střevě. Dále se podílí na prevenci proti kolorektálnímu karcinomu střev a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.
Vlákninu rozdělujeme na rozpustnou a nerozpustnou.
Rozpustná vláknina má schopnost absorbovat vodu tím, že udržuje obsah střev v pohybu a to chrání před zácpou a před nemocemi střev, navozuje pocit plnosti žaludku, mírně snižují jeho kyselost. Na rozdíl od vlákniny nerozpustné, která se ve vodě nerozpouští, nemá vliv na kyselost v žaludku a zvyšuje objem stolice a zadržuje v ní vodu.
Pozitivní účinky vlákniny
- snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění
- prevence proti kolorektálnímu karcinomu
- stabilizuje hladinu krevního cukru
- dochází k regulaci vstřebávání tuků a cholesterolu v tenkém střevě
- pomáhá při redukci váhy
- prevence žlučových kamenů
- ředí toxický obsah střev
- zmírňuje hemeroidy
V čem je vláknina obsažena
- ovoce (banány, jablka)
- zelenina (květák, brokolice, mrkev)
- luštěniny
- brambory
- semínka a klíčky
- obilniny
- potravní doplňky
- otruby
- celozrnné potraviny
Doporučená denní dávka vlákniny je 25-30g denně, málokdo však tuto dávku zkonzumuje, většinou sníme maximálně polovinu.
Jak přijímat vlákninu
- dostatečný příjem většího množství vody
- zvyšovat množství vlákniny postupně, abychom nezpůsobili organismu šok
- snídejte obilniny, ovesné vločky, celozrnné pečivo
- pravidelně jezte zeleninu a ovoce
- přidávejte semínka do salátů
Autor: Žaneta Češková