Ořechový olej - silný antioxidant s využitím v kosmetice i kuchyni
Olej z vlašských ořechů je olej lisovaný za studena z jader vlašských ořechů. Vlašský ořech je plod ořešáku královského, který pochází z Persie. Daří se mu na slunném místě, vyžaduje hluboké a provzdušněné půdy. Začíná plodit nejdříve v 8 letech, dožívá se věku až 100 let, často i více. Olej z vlašských ořechů má lahodnou a výjimečnou chuť, ale také příjemně zlatavou barvu.
Účinky ořechového oleje
- napomáhá nápravě přetíženého nervového systému
- posiluje imunitu
- posiluje paměť a je účinný při zlepšování školních výsledků
- snižuje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak
- je výborný na udržení zdravé mikroflóry ve střevech
- chrání před rakovinou střev
- má blahodárný vliv na játra, žlučník, dýchací cesty a látkovou výměnu
- příznivě působí na krevní oběh a slinivku
- podporuje vývoj buněk
- chrání před cévním onemocněním
- zlepšuje krvetvorbu
- zlepšuje u mužů tvorbu a kvalitu spermatu
Ořechový olej obsahuje cenné vitamíny
- obsahuje vitamíny B1, B2, B3, B6, C, E, F
- má vysoký obsah vápníku, železa, manganu, jódu a zinku
- obsahuje nenasycené mastné kyseliny, hlavně omega-3 a omega-6
- je to silný antioxidant
Využití ořechového oleje v kosmetice
- vyživuje nehty
- je vhodný pro mastnou pokožku
- posiluje vlasy, dodává jim lesk
- je skvělý k masážím
- přidává se do kosmetických výrobků
Využití ořechového oleje v kuchyni
Kromě toho, že se ořechový olej využívá v kosmetice a k masážím, má svoje využití i v kuchyni. Jeho lahodná chuť je vhodná zejména do sladkých jídel a do zeleninových salátů. Je však nutné dbát zásady, že tento olej se využívá pouze za studena, zahříváním by se zničily všechny v něm obsažené vitamíny.
Foto: Pixabay.com
Autor: Jitka Suchánková