Nedostatek železa v těhotenství - jaké potraviny doplnit?
Během těhotenství značně stoupají nároky našeho organismu na příjem železa, vápníku, zinku a hořčíku. Při nedostatku železa těhotné ženy vzniká anémie, která s sebou nese určitá zdravotní rizika. Jak železo přirozeně doplnit? Které potraviny zařadit do jídelníčku, abychom tělo dostatečně zásobili?
Rizika nedostatku železa v těhotenství
Problémy s nedostatkem železa se objevují u 20 - 60 % těhotných žen. Anémie v těhotenství je definována jako pokles hladiny hemoglobinu pod 110 g/l v prvním trimestru a pod 105 g/l ve druhém a třetím trimestru. S tímto nálezem stoupá riziko nedonošenosti novorozence, nízké porodní váhy a také zvýšené riziko infekčních komplikací matky v šestinedělí.
Důvody nedostatečného zásobení těla železem
Pravděpodobnost vzniku anémie je vyšší u žen s již nedostatečnými zásobami železa na počátku gravidity. To se objevuje zejména u vegetariánů, podvyživených, žen s nízkým kalorickým příjmem, dospívajících a nároky na příjem železa stoupají zejména při mnohočetných těhotenství. V přirozené formě z potravy matka absorbuje železo z 5 - 20 %, v závislosti na svých potřebách a zásobách a na potravinovém zdroji železa. Obvykle se z přijímané dávky 10 - 20 mg denně absorbuje 1 - 2 mg. Absorpci železa zvyšuje současná přítomnost vitamínu C a některých organických kyselin. Více o vitamínech a minerálech nezbytných v těhotenství.
Příznaky nedostatku železa v těhotenství
Mezi nejčastější příznaky nedostatku železa patří únava, pocit celkového vyčerpání, bledá pokožka, problémy s dýcháním a bušením srdce, zvýšený tep, bolesti hlavy, syndrom neklidných nohou a vypadávání vlasů.
Které potraviny jsou bohaté na železo?
Pokud nechcete dodávat tělu chybějící železo formou tablet, najdete ho i v řadě potravin. V období těhotenství by denní dávka železa měla činit až 27 mg. Z jakých potravin však čerpat? Železo je například ve špenátu, i když ne v takovém množství, jak se dříve tvrdilo. Část potřebného množství dodá tělu konzumace jater, hovězího či kuřecího masa. Pro vegetariány a vegany přijde vhod tmavá listová zelenina, porce čočky, bílých fazolí, cizrny, sezamových a slunečnicových semínek, klíčků, tofu či ořechů (kešu, lískové ořechy, mandle). Na dodání železa je výborná také melasa a mořské řasy.
Foto: Pixabay.com
Autor: Michaela Chylková