Vitamíny a minerály

Koenzym Q10

Jitka Suchánková
20.02.2012

Koenzym Q10 je látka, která se přirozeně vyskytuje v buňkách lidského těla, a to především v buňkách, jež jsou aktivní a zatěžované (jedná se například o buňky srdečního svalu, dále třeba o buňky v mozku, v játrech apod.). Koenzym Q10 se významně podílí na produkci energie a při ochraně buněk před poškozením toxickými volnými radikály.

Co jsou volné radikály?

Volné radikály jsou nestabilní a většinou škodlivé částice, které vznikají jako vedlejší produkt při látkové přeměně v našich buňkách. Hodně volných radikálů se vytváří např. z cigaretového kouře, z alkoholu, UV záření, smogu, ale také při nadměrné fyzické námaze.

Jedná se o  molekuly, které ztratily svou důležitou část - jeden ze svých elektronů nesoucích náboj. K získání původní rovnováhy (elektrické neutrality) musí radikál buď získat jeden elektron od okolních molekul, nebo se zbavit svého nepárového elektronu.

Při tomto procesu ovšem dochází k poškození okolních struktur. S malým množstvím volných radikálů se organismus dokáže vyrovnat. Jestliže jich však vzniká příliš mnoho, nestačí je pak tělo odbourat a dochází k napadání a poškozování buněk.

Význam antioxidantů

Látky, které neutralizují účinek volných radikálů, se nazývají antioxidanty. Jsou to látky, které mohou volným radikálům poskytnout kýžený elektron, aniž by jim to uškodilo.

Když se setká antioxidant s radikálem, dojde k tomu, že se přesune elektron, radikál zanikne a buněčné struktury jsou ochráněny. Pokud nedojde k setkání s antioxidantem, radikál ničí okolní  buňky a výsledným projevem je pomalá degenerace, která se nazývá stárnutí. Logicky - čím více buněčných struktur je takto napadeno, tím je stárnutí rychlejší. A čím důležitější buňky jsou poškozeny, tím závažnější jsou potom pochopitelně projevy.

Koenzym Q10 - velmi účinný antioxidant

Pokud je organismus vystaven stresu, pracovnímu přetížení či znečištěnému životnímu prostředí (smog), je vhodné přidávat tělu antioxidanty formou potravinových doplňků.

Ochraňuje tak buňky před poškozením a před předčasným stárnutím.

Mladý zdravý jedinec udržuje normální hladinu koenzymu Q10 příjmem z potravy a vlastní produkcí. Po dvacátém roce věku ale dochází k úbytku koenzymu Q10 v organismu tak rychle, že po čtyřicátém roce ho máme už jen asi polovinu jeho původního množství. Pokud dojde k poklesu koenzymu Q10 v organismu pod potřebnou úroveň, může se to projevit sníženou výkonností organismu, horší tolerancí zátěže, sníženou pracovní aktivitou a výkonností, únavou a sníženou schopností regenerace.

U osob, kde se organizmus musí vyrovnávat s některým z dlouhodobě zatěžujících onemocnění (například cukrovka, vysoký tlak, angina pectoris, srdeční nedostatečnost, léčba pro vysoký cholesterol apod.), má  udržení normální hladiny koenzymu Q10 pro organismus ještě větší význam.

Potraviny bohaté na přírodní koenzym Q10

  • hovězí maso
  • srdce
  • játra
  • ledviny
  • sójový olej
  • sardinky
  • makrely
  • burské oříšky

Autor: Jitka Suchánková

Jak o sebe pečovat po přerušení těhotenství
Jak na pevná prsa

Další články

Otravy houbami
Otrava

Otravy houbami

05.08.2012

Houbařská sezona je již v plném proudu a i přes opakovaná varování před jedovatými houbami hrozí některým houbařům nebezpečí otravy. V dnešním článku si popíšeme naše nejjedovatějš ...

Plastika prsou
Plastická chirurgie

Plastika prsou

24.04.2012

V článku Plastická chirurgie pro zdraví jsme popsali úkony plastické chirurgie, které napravují vrozené vady či deformity těla vzniklé úrazem, případně nemocí. Dnes se podíváme na ...

Boj proti oparům
Opar

Boj proti oparům

19.04.2012

Trpíte na opary? Pak jistě víte, jak takový malý flíček dokáže potrápit. Někteří mají opar každou chvíli, jiní téměř nevědí, co to opar je.

Způsoby aplikace inzulinu
Cukrovka

Způsoby aplikace inzulinu

18.04.2012

Aplikace inzulínu je nezbytná součást léčby některých diabetiků. Takové případy nastávají, když slinivka plní svou funkci minimálně nebo vůbec a je nutné hormon inzulín v těle nahr ...

Léčivá síla kopřiv
Bylinky

Léčivá síla kopřiv

13.03.2012

Všichni známe kopřivu jako obtížný plevel, kterému se daří kdekoliv a se kterým zahrádkáři běžně svádí urputný a mnohdy marný boj. Tato houževnatá rostlina je však stejně dobře zná ...