Co všechno umí zázvor?
Jsou určité druhy koření, které udělají s jídlem hotové zázraky, zároveň však dokáží pomoci od mnohých neduhů a dokonce nahradit léky. Patří k nim medvědí česnek, kurkuma, tymián, skořice a také zázvor, jehož nejznámějšími blahodárnými účinky je podpora trávení a úleva při nachlazení.
Zázvor jako lék
Zázvor je považován za přírodní všelék. I když někdo může mít výhrady proti jeho výrazné chuti a silnému aroma, stojí za to jej vyzkoušet. Zázvor je znám pro své protizánětlivé účinky, zlepšuje trávení a celkovou detoxikaci, podporuje vstřebávání a léčí potíže spojené se zažíváním.
Zázvor pomáhá při nachlazení a chřipce, přináší úlevu od dýchacích potíží, podporuje krevní oběh a posiluje srdce, uleví od bolesti, snižuje srážlivost krve a usnadňuje vstřebávání krevních sraženin. Ulevuje od těhotenských nevolností, zvyšuje potivost a má prohřívací účinky. V nadměrném množství může uškodit lidem trpícím vysokým tlakem, horkokrevností či problémy se žaludkem a žlučníkem. Přisuzuje se mu i schopnost odbourávat rakovinné buňky.
Zázvor v kuchyni
V kuchyni má zázvor skutečně široké uplatnění, je nepostradatelným doplňkem čínské nebo indické kuchyně. Gurmáni jistě znají zázvorovou marmeládu, zázvorový likér, kandovaný zázvor a jiné lahůdky z hlízy zázvoru. Zázvor byl kořením a univerzálním lékem už v období starověku, u nás jej dnes seženete v podobě sušeného prášku, ale i jako čerstvý kořen.
V čerstvém stavu se používá k dochucování polévek i omáček, k hovězímu i vepřovému masu, do masových a zeleninových směsí a také k mořským plodům. V některých klasických receptech naší kuchyně jím můžete nahradit i česnek, je neodmyslitelnou přísadou do perníku. Kromě známého a léčivého zázvorového čaje se připravují i zázvorové limonády, tonic a pivo.
Tip na lahodný zázvorový čaj
Zázvorový čaj patří mezi velmi oblíbené bylinné čaje pro zahřátí. Budeme potřebovat hrnec s vodou (asi tak na čtyři šálky čaje), kousek čerstvého kořene zázvoru (cca 5 cm), med a citron. Vodu přivedeme k varu a přidáme na tenké plátky nakrájený a oloupaný zázvor. Stáhneme plamen a pod poklicí vaříme 15 – 20 minut. Podle chuti zázvorový čaj osladíme medem a dochutíme citronem.
Při nachlazení se doporučuje čaj vůbec nedoslazovat, pro udržení maximální síly léčivého účinku. Je-li čaj příliš silný, doporučuje se zapíjet čistou vodou, aby se předešlo možnému vzniku bolesti hlavy.
Foto: Sxc.hu
Autor: Veronika Tůmová