zdroj: pixabay.com
Vitamíny a minerály

Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

Veronika Tůmová
18.10.2017

Červená řepa je v našich podmínkách přirozeně se vyskytující plodinou a její přínos pro naše zdraví je ne-li opomíjený, pak určitě nedoceněný. Může snad za to fakt, že mnozí z nás ji neměli rádi jako děti? Možná, ale proč ji přehlížet i dál? Něco takového si tenhle malý podzimní zázrak určitě nezaslouží.

Častá konzumace červené řepy je v mnoha směrech prospěšnější než časté dávky vitamínových či jiných potravinových doplňků. Řepa je velmi bohatá na výživné látky, včetně vitamínů a mnoha minerálů – zinek, jód, hořčík, vápník, sodík atd. Její hypoalergenní vlastnosti zlepšují funkce orgánů, čistí žlučník, ledviny a lymfatický systém.

Červená řepa - bezedný zásobník vitamínů

Je to vysoce zásaditá zelenina se schopností potlačovat viry a bakterie, účinně tak může bojovat i s častými mykózami. Je-li správně pěstována, obsahuje dostatek selenu a dalších minerálů, a tak se stává přirozenou zásobárnou přírodních látek v mnoha směrech prospěšných a dokonce i bránících před vznikem rakoviny. Díky vysokému obsahu výživných látek pomáhá také při cukrovce, při oslabené imunitě či onemocněních štítné žlázy.

Červená řepa pro zdravé prokrvení i proti rakovině

Díky velkému obsahu dusíku podporuje krvetvorbu a průtok krve, zlepšuje tak prokrvování tkání a mozku. Je skvělým detoxikačním prostředkem, zejména pro játra. Ulevuje také při menstruačních potížích a podporuje tvorbu červených krvinek, stabilizuje hormony a doporučuje se proto i ženám bojujícím s menopauzou. Snižuje také krevní tlak a mnohé studie ukázaly, že šťáva z červené řepy má silné protirakovinné účinky, chrání buňky před mutacemi a podporuje regeneraci nových tkání.

Červená řepa na našem stole

Šťáva z červené řepy nemá mezi potravinami s posilujícími účinky konkurenci, pro zmírnění koncentrace je dobré ji naředit vodou, chuť může vylepšit přidání mrkvové šťávy. V syrovém stavu je červená řepa nasládlá díky obsahu přírodních cukrů, bude se hodit právě pro přípravu těchto vitamínových zeleninových šťáv, ale třeba také do salátů. Červenou řepu můžeme zavařovat, ale můžete si z ní připravit třeba i chutnou polévku nebo netradiční pomazánku. Ať už červenou řepu připravíte jakýmkoliv způsobem, vždy sobě a své rodině dopřejete vitamínovou bombu a dokonalý životabudič, který vaše tělo znatelně posílí a obrní pro nastávající sychravé dny podzimu.

Jediným vedlejším účinkem konzumace červené řepy je možnost červeně zabarvené moče. To však vůbec není důvod k panice, podobné zabarvení moče vašemu zdraví neuškodí a opět pomine.

Zdroj: Vylectese.cz, Varimezdrave.cz

Foto: Pixabay.com

Autor: Veronika Tůmová

Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!
Obrana před nachlazením? Rybí tuk s omega-3

Další články