Pistácie a pistáciový olej pro zdraví a krásnou pleť
Pistáciový olej zaujme příjemnou chutí a také výživovým profilem. Je to výborný pomocník jak v kuchyni, tak v péči o tělo. Objevit jeho zdravotní výhody opravdu stojí za to, obzvlášť s příchodem teplejších dní, kdy dodá organismu potřebnou jarní vzpruhu a ochutí svěží jídelníček.
Pistácie jako výborný zdroj prospěšných látek
Pistácie pochází ze Středomoří. Pěstují se ve Španělsku, Itálii, Řecku, Maroku, Tunisku, na Kypru, Turecku a v Sýrii. Tvoří nedílnou součástí lokálních kuchyní, přidávají se například do notoricky známého řeckého dezertu baklava. Kromě toho, že skvěle chutnají, jsou také výborným zdrojem prospěšných látek, bez kterých by váš organismus nebyl schopný fungovat, protože se podílí na jeho celkovém každodenním chodu.
Tělu poskytují bílkoviny, jsou tedy jejich dobrým zdrojem pro vegetariány a vegany. Jsou také výborným zdrojem vitamínů skupiny B, které jsou nezbytné pro správné fungování lidského těla. Dále pak budete těžit z antioxidačních vitamínů C a E, které zlepšují imunitní odpovědi, působí proti působení volných radikálů a napomáhají také vyživit vaši pokožku zevnitř.
Vápník, železo, omega-9
Vápník, obsažený v pistáciích je důležitý pro udržení zdravých zubů, kostí i pohybového aparátu. Antistresový hořčík vám pomůže lépe zvládat stresoví situace, fosfor a železo jsou výbornými pomocníky proti jarní únavě. Zastoupení železa v pistáciích může být prospěšné také při projevech premenstruačního syndromu nebo při probíhající menstruaci.
Spolu s hořčíkem železo napomáhá působit jako prevence proti bolestem hlavy. Díky obsahu omega-9 mastných kyselin je ideálním pomocníkem pro regulaci krevního cholesterolu. Je výborný do raw salátů nebo studených polévek. Využijete jej i jako součást receptů na moučníky. Lze jím dochutit ryby, maso, zeleninu. Nejvhodnější je použití bez tepelné úpravy.
Překvapivé kosmetické využití
Kromě toho, že je pistácie jedním z nejoblíbenějších sušených plodů na světě a zdrojem lahodného oleje, používá se pro své blahodárné vlastnosti také v kosmetice. Ve složení, založeném na internacionální kosmetické nomenklatuře INCI se setkáte s jeho označením Pistacia Vera Seed Oil. Tento olej je vysoce hydratační, často se používá k péči o suchou pokožku a vlasy. Kromě toho, že je intenzivně hydratuje, tak je také chrání před vnějšími agresemi, zejména znečištěním a chlórem z bazénu, který má vysušující efekt.
Antioxidační, osvěžující a antibakteriální pistáciový olej urychluje obnovu kožních buněk. Ve vlasové péči vlasům lesk a stimuluje růst vlasů. Díky velkému množství biotinu, který je v pistácii obsažený je účinným bojovníkem proti vypadávání vlasů. Je také považován za výborný prostředek pro péči o roztřepené konečky, dehydratované, krepaté nebo kudrnaté vlasy. Protože je bohatý na vitamíny, má mnoho výhod pro pokožku.
Díky svému složení bohatému na vitamíny E, K, biotin, B1 a B6 má výborný anti-agingový efekt, zpevňuje, vyhlazuje a vyživuje pokožku. Při použití u suché pokožky má výborný regenerační účinek, snadno proniká do kožních vrstev. Nezanechává na pokožce mastný pocit. Používá se také jako základ pro masážní oleje, ať už v kombinaci s jinými rostlinnými oleji nebo esenciálními oleji. Můžete jej přidat také do vlasových i pleťových masek.
Zdroje: britannica.com, hsph.harvard.edu, organicfacts.net
Autor: Pavlína Klaudová