zdroj: Shutterstock.com
Péče o tělo

Červen je měsíc tenkého střeva. Jak mu můžeme prospět?

Veronika Tůmová
14.06.2023

V červnu se těšíme na léto, dopřáváme si sezonní ovoce, tíhneme ke zdravějšímu a lehčímu jídelníčku, užíváme si pobyt venku. I nastupující léto nás však podle tradiční čínské medicíny nabádá k důsledné péči o naše orgány. Červen je úzce spjatý s tenkým střevem, které je párovým orgánem srdce, a tudíž patří k nejdůležitějším. Velká část naší imunity je ovlivněna právě kondicí našich střev a jejich špatný stav může způsobit kožní problémy, únavu, nedostatek energie i špatnou náladu.

Tenké střevo obsahuje velké množství drobných lymfatických uzlin, je tak v podstatě zodpovědné za kvalitu lymfatického systému. Ten určuje, jakým způsobem vstřebáváme látky přijaté do těla a jak proběhne následné vyloučení všech odpadních látek. Tenkým střevem prochází mnoho cizorodých látek, které narušují jeho přirozené prostředí. Tlusté střevo se zase stará o vylučování těchto zplodin z těla ven. Když střeva nefungují nebo jim jejich práci ztěžujeme stresem a špatnou životosprávou, bezpochyby to brzy pocítíme na svém zdraví.

Funkce tenkého střeva

Tenké střevo je část trávicí trubice mezi žaludkem a tlustým střevem, kde dochází ke konečné fázi trávení a ke vstřebávání většiny živin. Je velmi dlouhé, ale tenčí než tlusté střevo. Tenké střevo člověka je asi 3–5 metrů dlouhé a 3–3,5 cm široké. Dělí se na tři části, dvanáctník, lačník a kyčelník, které na sebe plynule navazují. Právě dobře fungující tenké střevo rozhoduje, zda živiny přijaté z potravy budou organismem vstřebány nebo se vyloučí ve formě stolice. Oslabené tenké střevo však naopak snáze připustí, že do těla vniknou toxiny a cizorodé látky z potravy. Jsou to hlavně vysoce technologicky zpracované potraviny, nadměrná konzumace cukru, alkohol a potenciálně škodlivé látky z potravin (pesticidy, některá aditiva, chemikálie aj.), které střevu nejvíce škodí.

Možné poruchy a onemocnění tenkého střeva

Poruchy funkce tenkého střeva se mohou projevovat křečemi, nadýmáním, bolestmi břicha, hubnutím, průjmem nebo zácpou. K dalším symptomům patří bolest páteře a také výskyt plísní, ať už vaginálních, kožních nebo nehtových. Tyto poruchy jsou typické pro různá onemocnění, například Crohnovu chorobu, tedy zánětlivé onemocnění střev, různé infekce, dále pak celiakii či laktózovou intoleranci. Tradiční čínská medicína se tento měsíc zaměřuje právě na činnost tenkého střeva, které je v červnu podle všeho nejvíce zatíženo. Tenké střevo je úzce propojeno se srdcem, sdruženým orgánem a dále pak se slezinou a ledvinami. Orgánové hodiny tenkého střeva jsou mezi 13 a 15 hodinou a je tudíž vhodné v této době střeva nezatěžovat špatně stravitelným jídlem. Jak zmíněno výše, velmi negativní vliv na tenké střevo má právě stres. Pokud tedy cítíme bolest a podráždění, jako první pomoc pro zklidnění je vhodné klidné a hluboké dýchání do bránice.

Jaké potraviny mohou přispět ke správné funkci tenkého střeva a trávení?

K doporučovaným potravinám patří potraviny bohaté na vlákninu – zelené saláty, naklíčené fazole mungo, rajčata, okurky, špenát, ředkvičky, chřest, červený meloun, jahody, maliny, třešně, pohanka, celozrnné pečivo, dále fermentované potraviny, rýže, kozí a ovčí sýry, sladkovodní ryby, zakysané mléčné výrobky, kysané zelí, zelené čaje, zeleninové a ovocné šťávy a v neposlední řadě také dostatek vhodných tekutin.

Zdroj: my.clevelandclinic.orgregenerace.cz, BLOG u dzoudyho.cz,

Autor: Veronika Tůmová

Jak elegantně uskladnit sekačku a další zahradní výbavu
Vlčí mák a jeho léčivé účinky a symbolika

Další články

Správná péče o mléčný chrup dětí
Péče o tělo

Správná péče o mléčný chrup dětí

27.05.2023

Mléčný chrup se skládá z dvaceti mléčných zubů, které se prořezávají postupně zhruba od šestého měsíce života. Celý proces může trvat až tři roky. I mléčné zuby potřebují řádnou pé ...