Pálení žáhy - znáte příčiny?
Pálení žáhy, odborně též pyróza, je velmi nepříjemný pocit na hrudi, který nastává většinou po jídle, respektive po některých jídlech, případně též ve spánku. Vše je způsobeno návratem žaludečního obsahu do jícnu. Kyselá žaludeční šťáva dráždí sliznici jícnu, v důsledku toho vznikají mnohým tolik známé nepříjemné pocity.
Pálení žáhy v těhotenství
Žáha ve zvýšené míře pálí také ženy v těhotenství. Je to dáno jako důsledek hormonálních výkyvů i fyzických změn v těle ženy.
Která jídla zvyšují pravděpodobnost pálení žáhy?
Na každého jedince mohou různé pokrmy fungovat jinak, ale povětšinou se jedná o jídla mastná, smažená, tučná, z kynutého těsta, kyselá a pikantní. Dále se jedná o kávu, alkohol, džusy, sycené nápoje apod. Někteří lidé spojují pocit pálení žáhy s vlastním stresem.
Jak předcházet pálení žáhy?
- není vhodné jíst před spaním
- vodorovná poloha napomáhá všem nepříznivým pocitům
- není vhodné nosit v oblasti pase upnuté oblečení, zvyšuje to možnost pálení žáhy
- pokud začnou problémy po cvičení, je vhodné se napít většího množství čisté vody
- vyhýbejme se jídlům, která nám pálení žáhy vyvolávají, případně si je dopřejme jen v menším množství
- pijme bylinný čaj
- vhodný je zázvor, pampeliška nebo heřmánek
- spát nechoďme ihned po jídle a hlavu si podložme polštářem
První pomoc, když žáha začne pálit
- jedlá soda
- mléko
- jablko
- bylinné čaje
- šťáva z rostliny aloe vera
- mandle
- kyselé okurky
- preparáty z lékárny
Ačkoliv je to možná nepopulární, opět musíme konstatovat, že problém pálení žáhy souvisí s celkovým životním stylem, pohybem, zdravou stravou a nepřejídáním se. Je potřeba upravit vlastní stravovací návyky a zaměřit se na stravu bohatou na vlákninu.
Foto: Shutterstock.com
Autor: Jitka Suchánková