Fazole a ledviny, mrkev a oči: Náhodná podoba nebo přirozená souvislost?
Pokud se některá rostlina podobá některému z orgánů, je přirozené, že je pro daný orgán zdraví prospěšná. Nakupovat zeleninu nejen podle receptu a chuti, ale také podle potřeby posílit své orgány? Vybírat zeleninu s myšlenkou uloženou tam někde vzadu, že přispěje k vašemu zdraví? Objevte spojitosti mezi rostlinami a našimi orgány.
Fazole
Fazole neboli maso pro chudé. Proč? Fazole obsahují tak velké množství bílkovin, že mohou nahradit maso v našem jídelníčku. Fazole a luštěniny obecně prospívají správné funkci ledvin. Obsahují vysoký podíl draslíku a naopak malý podíl sodíku, a tak pomáhají snižovat krevní tlak. Jsou bohaté na vitamíny, ze kterých můžeme jmenovat riboflavin, kyselinu listovou, vitamin E nebo karoten a na minerály, z kterých stojí za zmínku hořčík, vápník nebo měď.
Mrkev
Když nakrájíme mrkev na kolečka, připomíná oči. Ne náhodou. Mrkev je významným zdrojem provitamínu A neboli betakarotenu, který vyživuje sítnici. Pomáhá nám ke snížení rizika šedého zákalu. Ze syrové mrkve získáme zhruba 3 % betakarotenu, kdežto když jíme mrkev vařenou, vstřebáváme do těla zhruba 39 % betakarotenu. Mrkev pomáhá při šerosleposti, tedy neschopnosti oka přizpůsobit se tmě, při zánětech a při detoxikace těla od škodlivých látek.
Mrkev zlepšuje zrak - mýtus, nebo fakt?
Rajčata
Když rajče rozkrojíte, připomíná vzhledem plíce. Vědci z amerického Marylandu zjistili, že konzumace rajčat přirozeně snižuje stárnutí plic, a také pomáhá k nápravě škod způsobených kouřením. Podle vědců je ideální, když člověk sní dvě rajčata a tři jablka denně. Není divu, že se k rajčatům přidala jablka, která také při rozkrojení připomínají svým tvarem plíce. Jablka pomáhají proti zácpě, v boji s chřipkou či s ledvinovými kameny.
Kedlubna
Kedlubna, ač nepatří mezi nejoblíbenější zeleninu, je vitamínovou bombou plnou minerálů. Kedlubna obsahuje mimojiné látku cholagogum, která pomáhá vylučovat žluč, a napomáhá tak k rychlejšímu a lepšímu vyprazdňování žlučníku. Tvar kedlubny můžeme snadno spojit právě s tvarem žlučníku. Žlučník je umístěn ve spodní části jater, a slouží ke skladování a úpravě žluči, která vzniká v játrech.
Květák
Tak jako je rozvětvený náš trávicí trakt, stejně tak rozvětvený je květák. Květák pozitivně působí na celý trávicí trakt od žaludku po slepé střevo. Doporučuje se lidem se zažívacími potížemi, jelikož je lépe stravitelný než ostatní druhy brukvovité zeleniny. Reguluje průchodnost střev, a proto je vhodné ho konzumovat při zácpě nebo naopak průjmu či při zánětu nebo podráždění slepého střeva.
Brokolice
Brokolice má velmi pozitivní účinky na funkci srdce a cév, kterým se nápadně podobá. Brokolice působí proti cévním problémům především u lidí s cukrovkou. Brokolice také dokáže napravovat poškozené cévní buňky, také snižuje rizika onemocnění srdce a cév u žen po menopauze. Brokolice připomíná i pánské přirození, pokud budeme mít trošku představivosti, a ne nadarmo snižuje riziko zhoubné rakoviny prostaty u mužů středního a vyššího věku.
Kvašení neboli fermentace: Jak jednoduše a hravě zavést kvašení do běžné praxe?
Foto: Pixabay.com
Autor: Alžběta Halamová