Chřest - pro zdravou výživu i pro gurmánský zážitek
Chřestová sezóna se blíží, u nás je však poměrně krátká, proto bychom neměli váhat a hojně ji využít. Dříve byl chřest výhradně pochoutkou lidí z vyšších vrstev, dnes si jej můžeme dopřát všichni, a to jak k obohacení všedního jídelníčku, tak i vlastního zdraví.
Chřest patří do stejné skupiny zeleniny jako cibule, česnek a pórek. Je dražší než ostatní druhy zeleniny, protože se pěstuje v malém množství a sklízí se ručně.
Chřest má neopomenutelné léčivé i regenerační účinky. Pomáhá udržet tělo v dobré kondici a dodává mu vitalitu. Obsahuje velké množství vody, bílkovin a vlákniny, na druhé straně pak má jen málo sacharidů a tuků. Najdeme v něm zejména vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, vitamín C, betakaroten a minerální látky - draslík, zinek, vápník, fosfor, hořčík a železo.
Jak poznáme čerstvý chřest a jaký raději nekupovat?
Energetická hodnota této zdravé a chutné zeleniny je velice nízká, je proto ideální volbou pro lehkou a zdravou večeři, která však zasytí a při redukční dietě tak skvěle splní svůj účel. Chřest je tělu a zdraví prospěšný, je však nutné dbát na jeho kvalitu. Nejčerstvější chřest se pozná snadno, po zatlačení na řeznou plochu vytéká tekutina a také se vám nepodaří jej ohnout. Čerstvý výhonek chřestu při pokusech o ohnutí okamžitě praskne, ohebné výhonky zcela čerstvé rozhodně nebudou. Stonky chřestu by také neměly být zvadlé a místo odříznutí nesmí být oschlé, ani jevit známky počínající plísně. Barva chřestu musí být svěží, bez zažloutnutí či hnědých skvrn, špičky výhonků uzavřené a v prvé řadě pak musí mít jemnou a nezaměnitelnou vůni.
Jaké přínosné látky a vitamíny obsahuje chřest?
Chřest je nejen kulinářskou pochoutkou labužníků, ale je také nadmíru bohatý na vápník, železo, hořčík, zinek, draslík, síru a fosfor. Z vitamínů je tu zastoupen například vitamín C, A, E a vitamíny skupiny B a alkaloidy. Chřest povzbuzuje činnost ledvin a významně podporuje vylučování vody. Používá se jako prevence ledvinových kamínků, ale i k jejich léčbě. Dále pak při revmatismu a dně, účinný je i při detoxikaci organismu. Urychluje a podporuje látkovou výměnu, posiluje srdce a imunitní systém, působí proti vzniku nádorového bujení. Chřest působí příznivě i na kožní problémy - při ekzémech, alergiích a lupénce. Chřest nemá žádné vedlejší ani nežádoucí účinky, je tak vhodný i pro děti, v těhotenství a při kojení.
Výborné recepty s bílým i zeleným chřestem - inspirujte se!
Chřest jako afrodiziakum, proti rakovině i k omlazení tělesných buněk
Chřest je spolu s celerem považován za účinné přírodní afrodiziakum, obsahuje také velké množství betakarotenu, jež je silným antioxidantem, který je velmi významný pro rozvoj zdravého zraku, kůže a obnovu sliznic. Působí jako prevence proti některým typům rakovinného bujení. V chřestu obsažený vysoký obsah kyseliny listové a niacinu je důležitý pro správné hormonální procesy v těle, obnovu a omlazování buněk. Podporuje tak nezanedbatelně celkovou mentální kondici, zdravý spánek, soustředění a paměť. Chřest také zlepšuje zásobování mozku a dalších tělesných orgánů kyslíkem.
Deset ochránců proti rakovině
Zdroj: Ahaonline.cz, Novinky.cz, Vitalia.cz, Biolekar.cz
Foto: Pixabay.com
Autor: Veronika Tůmová