Zánětlivá onemocnění konečníku
Věděli jste, že ulcerózní kolitidou trpí v České republice zhruba 45 pacientů na 100 000 obyvatel a první příznaky se nejčastěji vyskytnou u osob ve věku 30 až 40 let? Ženy jsou postiženy o něco častěji a není výjimečný ani počátek nemoci již v útlém dětství. Zajímavé je, že výskyt choroby je vázán na vyspělost jednotlivých států. V chudých zemích je její výskyt řídký. Nemoc tedy můžeme prakticky řadit k takzvaným civilizačním chorobám.
Ulcerózní kolitida je zánětlivé onemocnění postihující především konečník a dále může zasáhnout část nebo celou sliznici tlustého střeva. Ve většině případů je onemocnění provázeno tvorbou vředů. Každý si dovede představit, jakou únavu přináší například jen obyčejná rýma. I boj s tak nepatrnou nemocí dokáže řádně znepříjemnit život. Jak asi potom musí být člověku, který má zanícené celé tlusté střevo, a to po řadu týdnů, měsíců, nebo dokonce let?!
Příčiny ulcerózní kolitidy
Přesné příčiny nejsou bohužel známy, ale na vzniku onemocnění se podílejí genetické, psychické, alergické, autoimunitní a infekční faktory. Také se zjistilo, že ulcerózní kolitida je často provázena jinými onemocněními, jež zasahují krev, játra, pokožku, oči a klouby.
Příznaky a komplikace ulcerózní kolitidy
Mezi typické symptomy patří především průjem obsahující krev a hlen.
Dále je to anémie - nedostatek červeného krevního barviva.
Komplikací závažnějších forem nemoci je váhový úbytek a hlavně celkové strádání organismu v důsledku trvalé zátěže způsobené probíhajícím zánětlivým onemocněním.
Další závažnou komplikací je fakt, že dlouhodobé dráždění střevní stěny působením zánětu je výrazným rizikovým faktorem pro vznik zhoubného nádoru tlustého střeva. Ten samozřejmě nevzniká náhle, ale postupně se vyvíjí. O to větší význam má důsledné sledování a pravidelné kontroly u lékaře.
Dieta při ulcerózní kolitidě
Je logické, že u chorob zažívacího traktu je výběr správných jídel ještě důležitější než u jiných nemocí. Správná strava někdy dokáže víc než kombinace léků. Jednoznačně je třeba si vytvořit jídelní návyky. Ostatně ty by měl dodržovat každý člověk. Je nutné jíst v klidu, beze spěchu a bez stresu. Jíst by se mělo pravidelně, v pravidelných intervalech. Pacient s ulcerózní kolitidou by měl jíst častěji a menší porce.
Vhodný jídelníček
U třetiny všech pacientů došlo k prokazatelnému zlepšení zdravotního stavu, když ze svého jídelníčku vyloučili mléko a mléčné výrobky.
Zařaďte hodně zeleniny (BIO), syrové nebo vařené (nedoporučují se papriky, rajčata, okurky, cibule, česnek) a také zeleninové šťávy. Výborné šťávy jsou z mrkve a červené řepy.
Můžete vyzkoušet i (BIO) ovoce. Raději si ho oloupejte a osvěžit se můžete například jablíčky, hruškami, broskvemi nebo švestkami.
Žvýkejte semena lehce na sucho opražená na pánvi na podporu trávení – dýně, sezam, slunečnice, len - jsou přímo pochoutkou, která nahradí pytlík brambůrek.
Z masa jsou vhodné všechny libové druhy jako je drůbež, králík, telecí a ryby. Maso by mělo být vařené nebo dušené, rozhodně ne smažené.
Z tuků by měly v jídelníčku převažovat rostlinné oleje lisované za studena, případně je možné použít máslo. Příjem tuků by však měl být omezen. Dlouhodobě vylučujte nakládaná masa (uzené, zvěřina).
Jako příloha jsou vhodné brambory, těstoviny nebo menší porce rýže, jáhel, pohanky, ovesných vloček, quinoa, amaranth.
Zcela nevhodné jsou luštěniny!
Pečivo se doporučuje spíše bílé, ale ne příliš čerstvé. Celozrnné chleby obsahují velké množství nestravitelných zbytků.
Vyhýbejte se potravinám, které vyvolávají nesnášenlivost organismu jako jsou např.: zelí, ředkvičky, hranolky, slanina, uzené ryby, sardinky v oleji, nealkoholické nápoje s obsahem koly, alkohol a káva.
Dodržujte střevní dietu, kterou vám pomůže sestavit váš dietolog nebo odborný lékař.
Jak se promítá v nemoci psychika?
U lidí, kteří trpí depresí a mají pocit, že v některých oblastech svého života selhali, je pravděpodobnost vzniku ulcerózní kolidity větší než u zbytku populace. To platí i o lidech, kteří jsou pasivní, mají nízké sebevědomí, neustále se cítí něčím ohroženi a jsou závislí na projevech náklonnosti a pochopení.
Ke zlepšení zdravotního stavu obecně přispívá provádění relaxačních technik.
Autor: Blanka Barešová