Potraviny, které nás v zimě zahřejí
Letošní zima nám dává pěkně zabrat. Kruté mrazy nejsou nic příjemného a tělo potřebujeme zahřát nejen pod vrstvou oblečení, ale také konzumací těch správných potravin. Které to jsou a v jaké podobě si je dopřát?
Tepelné působení potravin
Jako výborný pomocník k vyvážení nerovnováhy organismu a udržení pevného zdraví nám poslouží rozdělení potravin na zahřívající, ochlazující a neutrální. O nutné vnitřní teplo, které zajistí dobrý pocit a zvýšení aktivity zejména v tomto chladném počasí, se postarají správně zvolené pokrmy s potřebným termickým účinkem.
Potraviny se zahřívacím efektem
Existují potraviny, které zvyšují v těle horkost. Zvláště v zimě bychom se na tyto zahřívací (jang) potraviny měli při výběru naší stravy zaměřit, syrová (nevařená) strava by se měla konzumovat spíše výjimečně, Správně zvolená strava v zimním období nám pomůže lépe přečkat chladné počasí, sníží touhu po sacharidech a dodá tolik potřebnou tělesnou energii.
Jak se stravovat v zimním období?
Mezi zahřívací potraviny a hotové pokrmy z nich patří hlavně teplé polévky (nejlépe silné vývary, polévky luštěninové a z kořenové zeleniny), což ještě umocní dobře zvolené bylinky a koření. U tohoto platí - čím oštřejší, tím vyšší zahřívací efekt. O dochucování by se tedy měl postarat zázvor, chilli, pepř, kari, pažitka, kmín či bazalka, u sladkých pokrmů potom badyán, skořice a hřebíček.
Z masa si můžeme dopřát tučnější druhy (husa, kachna), vhodné je také skopové a jehněčí maso, dále pak vnitřnosti. Z ryb volíme lososa nebo úhoře. Z mléčných výrobků sáhneme po kozích a ovčích produktech, dále pak plísňových sýrech, konzumovat můžeme i vejce, máslo a ostatní tuky.
Do jídelníčku se vyplatí zařadit
- zeleninu - vhodný je zejména pórek, cibule, česnek, chřest, chilli papričky
- ovoce - datle a jiné sušené ovoce
- semena - vlašské ořechy, mák, slunečnicová a dýňová semínka
- celozrnné potraviny, jáhly, pohanku, rýži, ovesnou kaši
- kakao a kávu
- červené víno (nejlépe svařené se skořicí a hřebíčkem)
- černý a zázvorový čaj
Opatrně s konzumací zahřívacích potravin při některých onemocněních
Určitou opatrnost při konzumaci zahřívacích potravin by měli mít lidé s vysokým krevním tlakem, po mozkové mrtvici, ženy po menopauze trpící na návaly horka, lidé trpící na nadměrné pocení, hyperaktivní lidé a ti, kteří se potýkají s častými migrénami a nespavostí.
Foto: Pixabay.com
Autor: Michaela Chylková