Lepek - klady, zápory a příznaky intolerance
Lepek je směs dvou bílkovin, gliadinu a gluteninu. Proto se mu říká též gluten. Nachází se v některých obilovinách, hlavně v pšenici, ale v menší míře také v žitu a ječmeni. Udává se, že čím více lepku a méně škrobu v obilí, tím kvalitnější mouka se namele. Těsto z této kvalitní mouky je pak pružnější. Množství lepku se měří podle závazné normy a udává se v procentech.
Otestujte si mouku
Chcete si amatérsky otestovat různé druhy mouky? Není to nic složitého. Potřebujete pouze mouku a vodu, obojí důkladně zpracujete v těsto, vytvoříte váleček, který pozvolna natahujete. Váleček z kvalitnější mouky a s vyšším obsahem lepku vydrží větší natahování.
Nesnášenlivost lepku - celiakie
Celiakie je vrozená a neléčitelná nemoc, která provází nemocného po celý jeho život. Jediným účinným řešením této nemoci je úplné vyřazení lepku ze stravy. Odborníci rozlišují dokonce přes padesát druhů nemocí spojených s lepkem a odhaduje se, že zhruba 15 % celosvětové populace trpí intolerancí lepku. V případě nesnášenlivosti lepku (případně alergie na lepek) je nutno dodržovat tzv. bezlepkovou dietu.
Příznaky nesnášenlivosti lepku
- trávicí problémy (průjem, zácpa, plynatost)
- hrbolky na kůži podobné husí kůži - především na pažích, stehnech, bocích, břiše
- jiné kožní problémy a akné
- diagnostikované autoimunitní onemocnění
- migrény a další bolesti hlavy
- hormonální nerovnováha
- únava, vyčerpání, nesoustředěnost
- závratě
- záněty v těle, otoky, bolesti kloubů
- anémie (nedostatek železa a kyseliny listové)
- výkyvy nálad, úzkosti, deprese
- záněty dutin, zalehlé uši, alergická rýma
Jak se celiakie diagnostikuje?
Diagnostikovat celiakii není zcela jednoduché. Je třeba udělat specifické vyšetření krve a histopatologické vyšetření biopsie sliznice tenkého střeva. Nerozpoznaná nebo neléčená celiakie může být prvotním krokem vedoucímu k závažnějšímu onemocnění onkologického charakteru.
Zakázané potraviny při celiakii
Patří sem pšenice, ječmen, žito, oves a všechny výrobky, které obilniny obsahují (mouka, krupice, kroupy, vločky, pečivo, těstoviny, knedlíky apod.)
Náhrada za zakázané potraviny
Jako náhradu lze použít brambory, rýži, kukuřici, sóju, luštěniny, amaranth, sóju, jáhly, pohanku. Pokud si nejste jisti obsahem lepku, vždy si potravinu předem prověřte.
Bezlepková dieta na hubnutí
Bezlepková dieta je v současné době nejenom dieta opodstatněná ze zdravotních důvodů, ale také moderní dieta na hubnutí. Odborníci však varují, že pro zdravé lidi tato dieta není vhodná. Lidé se tak zbytečně připravují o vlákninu, minerály a vitaminy, a to především skupiny B.
Foto: Pixabay.com
Autor: Jitka Suchánková